Key lime cheesecake

Key lime cheesecake
Foto: Eva Hildén
Lena Söderström porträtt
Lena Söderström porträtt

Key lime cheesecake

10 ingredienser

40 m + tid i kyl

Riktigt god cheesecake inspirerad av key lime paj. Riktigt syrlig, krämig och ljuvligt god!

Receptet är ur boken Cheesecakes och kladdkakor, Semic.

Ingredienser

portioner bitar
  • 200 g digestivekex
  • 2 msk muscovadosocker
  • 100 g smör, smält

Fyllning

  • 1 burk kondenserad mjölk
  • färskpressad saft av 3 stora limefrukter, ca 1,5 dl
  • 500 g färskost
  • 3 dl vispgrädde
  • 5 blad gelatin, + kallt vatten

Garnering

  • 1 burk crème fraîche
  • limeskivor

Gör så här

  1. Finfördela kexen i en matberedare monterad med kniv. Mixa i muscovadosockret. Tillsätt smöret och kör till en slät blandning. Tryck ut blandningen över botten och kanter i en pajform, ca 22 cm i diameter. Ställ formen i frysen.

Fyllning

  1. Häll den kondenserade mjölken i en bunke. Tillsätt lime-saften och blanda ihop tills mjölken tjocknar.
  2. Lägg cream cheese i en bunke och rör den slät med elvisp. Tillsätt grädden i 2–3 omgångar och vispa ihop tills det är krämigt.
  3. Blanda i mjölk- och limesaftsblandningen försiktigt. Låt fyllningen stå övertäckt tills den blir rumstempererad, ca 1 timme.
  4. Lägg gelatinet i en djup tallrik och häll på kallt vatten så att det täcker. Låt gelatinet svälla 5–8 minuter.
  5. Ta upp bladen och smält dem på svag värme i en liten släpplättpanna. Ta pannan från värmen och blanda gelatinet med ca 2 dl av fyllningen. Häll sedan gelatinblandningen i bunken med fyllningen och rör ihop med elvisp.
  6. Häll fyllningen i pajskalet. Täck med plastfilm och låt stelna i kylskåp 5–6 timmar, eller över natten.

Garnering

  1. Temperera i rumstemperatur ca 1 timme före serveringen. Vispa och bred på crème fraichen. Garnera med limeskivor.