Sesamfröpanerade Ölandsfiléer

Sesamfröpanerade Ölandsfiléer
Foto: TV4

Sesamfröpanerade Ölandsfiléer

Av: Kerstin Skoglund

Från: Halv åtta hos mig

22 ingredienser

55 min

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Dryck: Blason de Bourgogne 2008, Macon - Villages Chardonnay.

Ingredienser

portioner

flundra

  • 500 g hälleflundrafilé
  • ca 1 dl sesamfrön
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk vitpeppar
  • 2 msk smör

Vitvinssås

  • 0,5 gul lök
  • 1 msk smör
  • 4 dl fiskbuljongtärning
  • 4 dl vitt vin
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 tsk citron, saft
  • ev salt (efter smak)
  • ev peppar (efter smak)
  • 8 gröna sparrisar
  • salt

Kastanjer

  • 2 dl kastanj, skalade
  • 1 msk smör

sallad

  • salladsblad
  • ev 3 msk olivolja
  • ev 1 msk balsamvinäger

Gör så här

Flundror

  1. Vänd filéerna i en blandning av sesamfrö, salt och vitpeppar.
  2. Smält 2 msk smör i en stekpanna. Stek filéerna lätt, 2 minuter på varje sida.
  3. Lägg upp dem på ett ugnsfast fat (hit kan du förbereda i förväg).

Vitvinssås

  1. Hacka löken.
  2. Fräs i smöret tills löken blir genomskinlig.
  3. Slå på buljongen och låt den puttra lätt i ca 5 minuter.
  4. Sila bort löken.
  5. Tillsätt vitt vin och låt det småkoka i 5 minuter.
  6. Nu slår du i vispgrädde och det får småkoka ytterligare 4 minuter.
  7. Rör samman smöret med vetemjöl till en kula och lägg det i såsen. Rör i såsen så det inte klumpar sig.
  8. Koka ännu en gång 5 minuter till.
  9. Smaka av med citronsaft och lite salt och peppar om det behövs.

Sparris

  1. Bryt bort den hårda biten längst ner. Skala ev. den nedersta delen av sparrisen.
  2. Koka med 1 tsk salt i vattnet, som precis ska täcka sparrisen. Den är klar på max 10 minuter.

Kastanjer

  1. Skalade kastanjer steks på svag värme tillsammans med 1 matsked smör.

Sallad

  1. Tag den sallad du tycker bäst om och bryt i bitar, själv gillar jag den gamla hederliga isbergssalladen. Lägg den i en skål.
  2. Vill du ha dressing på, blanda en god olivolja och balsamvinäger. I den här menyn är det redan så mycket olika smaker då jag hoppar över dressingen.
  3. Allt serveras tillsammans med Bödalingon och pressad potatis.