Karpatka

Karpatka
Foto: Charlotte Gawell
Daniel Lakatosz 2019
Daniel Lakatosz 2019

Karpatka

14 ingredienser

60 m + 4 h

En klassiker vid namn karpatka. Den här bakelsen påminner mig om snöiga höga berg så vacker den är! En krämig polsk vaniljkräm mellan de goda ”petit choux liknande” bottnarna och florsocker som topping på bakelsen. Svårt att säga nej till denna bakelse. /Daniel

Receptet är från Daniels kokbok "Daniels matresa: 9 menyer från världens kök"

Ingredienser

portioner8 - 10

Polsk vaniljkräm

  • 1 l standardmjölk
  • 5 äggulor
  • 5 msk majsstärkelse
  • 5 msk vetemjöl
  • 2,5 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljextrakt
  • 220 g osaltat smör, rumsvarmt

Bottnar

  • 2,5 dl vatten
  • 150 g osaltat smör
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • salt
  • 4 ägg

Övrigt

  • florsocker

Gör så här

Vaniljkräm

  1. Häll 2,5 dl mjölk till vaniljkrämen i en skål. Vispa i äggulor, maizena och vetemjöl.
  2. Värm resterande mjölk i en kastrull på medelvärme. Häll i sockret när första bubblan syns och blanda väl tills sockret har löst sig helt. Låt mjölken koka upp. Ta bort kastrullen från värmen och vispa i äggsmeten. Värm igen under konstant vispning tills krämen har tjocknat, den får inte koka. Häll över i en skål och lägg en bit plastfolie direkt på krämen så att det inte bildas en hinna. Låt svalna helt i rumstemperatur.
  3. Vispa smör luftigt med en elvisp eller i en köksmaskin. Tillsätt 1 dl kräm i taget tills all kräm är blandad med smöret. Häll i vaniljextraktet och vispa ytterligare ca 30 sekunder på hög hastighet. Krämen ska bli jämn och glansig.

Bottnar

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Koka upp vatten och smör till bottnarna i en kastrull. Ta bort kastrullen från värmen och vispa i vetemjöl. Värm blandningen och rör med en träsked tills degen släpper kanterna och formas till en boll. Lägg degen i en köksmaskin eller en skål och låt svalna ca 15 minuter.
  3. Vispa degen tillsammans med bakpulver och salt på ganska hög hastighet i köksmaskinen. Tillsätt äggen, ett i taget och vispa till en jämn deg. Fördela degen jämnt i två smorda långpannor, ca 32 x 24 cm. Försök att täcka hela långpannorna. Det behöver inte vara perfekt, det viktiga är att hela formen är fylld och att det inte är några hål i degen.
  4. Grädda i ugnen tills bottnarna har fått fin färg och degen har rest sig likt höga berg på några ställen, ca 30 minuter. Låt svalna helt.

Montering

  1. Lyft försiktigt upp bottnarna ur långpannorna. Lägg bakplåtspapper i en av de använda formarna. Låt pappret hänga ut lite från sidorna så att bakelsen lätt kan lyftas ur formen när den är klar. Lägg en botten med den platta sidan ner och topparna upp i formen. Häll på all vaniljkräm och jämna till med en palettkniv eller slickepott. Lägg den andra botten ovanpå, också den med den platta sidan ner. Platta till lite med händerna och ställ i kylen minst 2 timmar. Lyft ur bakelsen ur formen, ställ den försiktigt på önskat serveringsfat och pudra över rikligt med florsocker.