Karlsbaderbullar med blåbär och färskost

Karlsbaderbullar med blåbär och färskost
Foto: TV4
Roy Fares KH2024
Roy Fares KH2024

Karlsbaderbullar med blåbär och färskost

20 ingredienser

Fantastiska bullar fyllda med krämig färskostfyllning och blåbär.

Ingredienser

portioner bullar

Karlsbaderdeg

  • 50 g jäst
  • 250 g mjölk [2,5 dl]
  • 660 g vetemjöl [11 dl]
  • 85 g strösocker [1 dl]
  • 180 g smör, rumstempererat
  • 10 g bakpulver [2 tsk]
  • 6 g salt [1 tsk]
  • 55 g ägg [1 st]
  • ägg, till pensling

Fyllning

  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 200 g färskost
  • 90 g florsocker [1,5 dl]
  • 10 g vaniljsocker [1 msk]
  • 30 g majsstärkelse [0,5 dl]
  • 1 citron, rivet skal från
  • 200 g frysta blåbär
  • 30 g majsstärkelse
  • 25 g strösocker

glasyr

  • florsocker
  • vatten

Gör så här

Karlsbaderdeg

  1. Smula jästen i bunken till matberedaren. Värm på mjölken till fingervarmt och häll det över jästen och
  2. blanda runt tills jästen löst sig. Blanda sedan i resterande ingredienser och arbeta degen med krok på mellanhastighet i 10 minuter. Plasta degen och låt vila i kylen 30 minuter.

Fyllning

  1. Vispa smör och färskost fluffigt med en elvisp. Vispa i lite i taget av florsockret, vaniljsockret och maizenan. Vispa till en fin konsistens, sist blandar du i citronzest. Låt stå kallt.
  2. Blanda blåbär med strösocker och maizena i en bunke och ställ åt sidan.

Utbakning

  1. Kavla ut karlsbaderdegen till 40*48 cm på ett lätt mjölat bord. Skär ut 30 stycken 8*8 cm fyrkanter.
  2. Spritsa en klick med creamcheesefyllning i mitten och lägg i några blåbär. Vik över kanterna, lägg i pappersform. Låt jäsa under duk i minst 60 minuter.
  3. Sätt ugnen på 220 grader, pensla bullarna med ägg. Grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter. Låt
  4. svalna helt.

Glasyr

  1. Blanda florsocker och vatten till önskad konsistens till glasyr som hälls på när bullarna är bakade och svala.