Kärleksmums med underbar chokladglasyr

POPULÄRT
Kärleksmums med underbar chokladglasyr
Foto: Kamilla Jönvik
Kamilla Jönvik
Kamilla Jönvik

Kärleksmums med underbar chokladglasyr

16 ingredienser

35 m + tid i kyl

Mjuk, saftig och fluffig kärleksmums med underbart god chokladglasyr. Min mamma gjorde alltid kärleksmums med ljus sockerkaka i botten när jag var liten eftersom det ger en god kontrast till chokladglasyren. Detta ville jag efterlikna med denna raw food variant! Enkel att göra, vegansk, fri från gluten och laktos och behöver inte bakas i ugn./ Kamilla

Tips: Byt ut 2 msk av vattnet i glasyren mot starkt kaffe om du vill ha en god kaffesmak!

Ingredienser

portioner bitar

Kakbotten:

  • 3 dl mandelmjöl
  • 3 dl kokosmjöl
  • 2 dl vatten
  • 2 msk kokosolja
  • 2 msk psyllium husk (kallas även psylliumfröskal)
  • 2 msk agavesirap
  • 1 krm salt

Chokladglasyr:

  • 1,5 dl urkärnade mjuka dadlar
  • 1 dl vatten
  • 4 msk kokosolja
  • 3 msk raw kakao
  • 1 krm vaniljpulver (eller extrakt)
  • 1 salt

Topping:

  • 2 msk riven kokos
  • ev Jordgubbar
  • ev ätbara violer

Gör så här

  1. Mixa alla ingredienser till kakbottnen i en matberedare 2-3 minuter tills stora klumpar börjar formas och blandningen är nästan deglik. Skrapa ner från sidorna vid behov.
  2. Klä en fyrkantig form ca 20x20 cm med 2 lager plastfolie. Låt folien hänga över alla fyra kanterna några centimeter så att du sedan kan lyfta kakan ur formen med hjälp av plastfolien. Tryck ner folien ordentligt i formens hörn. Häll i kakdegen och tryck ut den så ordentligt som möjligt till en fast och jämn kaka. Använd en platt stekspade eller tårtspade för att jämna till ytan. Ställ i kylen under tiden du gör glasyren.
  3. Glasyr: Smält kokosoljan på mycket låg värme. Kör alla ingredienser till glasyren i en mixer tills glasyren är slät. Skrapa ner från sidorna vid behov så att allt blir mixat.
  4. Bred glasyren över kakan. Strö kokosen över kakan i ett jämnt lager. Ställ i kylen ca 2 timmar så att kakan och glasyren sätter sig lite.
  5. Lyft hela kakan ur formen genom att lyfta plastfolien som hänger över formens kanter. Lägg på en skärbräda och skär i 9 rutor med en vass kniv. Valfritt att servera med skivade färska jordgubbar och ätbara violer!