Guldfiskssallad med citrusfrukter

I säsong: februari
Foto: Jenny Grimsgård
Anette Rosvall och Emma Hamberg
Anette Rosvall och Emma Hamberg

Guldfiskssallad med citrusfrukter

Av: Anette Rosvall och Emma Hamberg

Från: Kärleksmums by Husmorsorna

6 ingredienser

Anledningen till att denna vackra fruktsallad heter guldfisk kommer du snabbt att förstå. Alla citrusfrukterna tillsammans glänser som en lyckligt simmande, glänsande guldfisk. Att salladen sedan är totalt himmelsk gör ju inte saken ett dugg sämre, nej, tvärtom skulle vi vilja säga. /Husmorsorna - Receptet finns med i Kärleksmums.

Läs mer om

Kärleksmums

Ingredienser

  • 8 citrusfrukter (vi tog vanliga apelsiner och blodapelsiner samt en rosa grapefrukt)
  • 200 g strösocker
  • 1 dl vatten
  • 1 msk Grand Marnier (eller annan smaskig likör)
  • 1 apelsin, saften
  • färsk mynta, till garnering

Gör så här

  1. Skär dina citrusfrukter i fina skivor och se till att allt äckligt vitt skinn inte följer med. Ja, det är lite pill, men väl värt all möda. Lägg dem sedan, rena och snygga i en fashionabel form och låt dem ligga där och vänta ett tag.
  2. Under tiden tar du fram en kastrull och gör sockerlagen! Ner med socker och vatten, låt saligheten koka på ganska hög värme tills den blir brun och simmig. Det får dock absolut inte ryka om sockret för då får det en äcklig bränd smak. Det vill vi icke!
  3. När din sockerlag har fått rätta färgen häller du i likören och apelsinsaften, rör om lite granna och risslar sedan lagen över apelsinerna.
  4. Strö myntan över hela guldfisken, låt apelsinerna simma omkring i lagen och safta till sig.
  5. Servera gärna med crème fraiche som är rörd med 1 tsk vaniljsocker och 1 msk socker. Totalt förtjusande.