Karl-Johansvampsoppa med 63 graders ägg och potatiskrisp

Karl-Johansvampsoppa med 63 graders ägg och potatiskrisp
Foto: TV4
Stefano_Catenacci_recept
Stefano_Catenacci_recept

Karl-Johansvampsoppa med 63 graders ägg och potatiskrisp

16 ingredienser

45 m

Lyxig svampsoppa med Karl-Johan, perfekt kokt ägg och friterad potatis.

Ingredienser

portioner
  • 150 g karljohansvamp, hälften finhackad och resten skivad
  • 1 klyfta vitlök, finhackad
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 4 ägg
  • 4 dl vispgrädde
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 0,5 dl portvin
  • 1 msk rosmarin, hackad
  • 100 g smör
  • extra virgin olivolja
  • salt
  • svartpeppar
  • potatiskrisp, friterad (eller smulade potatischips)
  • shisokrasse
  • vattenkrasse
  • ätbara blommor

Gör så här

Ägg

  1. Lägg äggen i 63 grader varmt vatten i ca 45 min.

Soppa

  1. Börja med att bryna vitlök och schalottenlök i hälften av smöret. Häll i den hackade svampen och låt det brynas 1 minut, häll i det vita vinet och låt det koka in i svampen, häll sedan på grädde och låt det småkoka i ca 5 min. Häll sedan allt i en mixer och mixa soppan slät.
  2. Häll upp soppan i en kastrull, häll i portvinet, montera i resterande smör, häll i rosmarin, smaka av med salt och peppar.
  3. Stek den skivade svampen gyllenbrun i en stekpanna med olivolja, smaka av med salt och peppar.

Servering

  1. Knäck äggen och stjälp ur de försiktigt ur skalet, fördela äggen på tallrikar, därefter potatiskrisp, garnera med vattenkrasse, shizokrasse, blommor, ringla lite jungfruolja på tallrikarna, häll på soppan och servera.