Hickorygrillad ölkyckling

Hickorygrillad ölkyckling
Foto: TV4

Hickorygrillad ölkyckling

Av: Karl-Fredrik Jonsson

Från: Grillmästarna

5 ingredienser

Öl, stark sås och hickoryflis - så blir kycklingen saftig och smakrik på grillen, enligt Karl-Fredrik Jonsson, finalist i SM i Grill & Barbeque 2013. Rätten kallas även beer-can chicken.

Till rökningen behövs hickoryflis som blötlagts minst 30 minuter i förväg.

Ingredienser

  • 1 hel kyckling
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 dl smakrik/stark sås
  • 1 förp öl, 33 cl
  • valfri grillkrydda, exempelvis chili

Gör så här

  1. Rubba (gnugga med torra kryddor) en hel kyckling med valfri grillkrydda, exempelvis chili. Låt stå i en timme.
  2. Tag en ölburk, 33 cl. Häll ut halva och gör några extra hål i övre halvan av burken. Lägg i en krossad vitlöksklyfta. Häll i smakrik eller stark sås.
  3. Värm burken på glöden och trä sedan på kycklingen på burken.
  4. När kycklingen är ställd på gallret läggs valfritt rökflis på glöden utan att släcka den. Flisen ska ha blötlagts i minst 30 min innan. Lägg sedan på locket.
  5. Grilla med indirekt grillmetod tills kycklingens bröstfilé får en temperatur på 72 grader, det tar cirka 70 minuter. Temperaturen i grillen ska vara runt 150 grader.