Griskäke i mörkt öl

Griskäke i mörkt öl
Foto: TV4

Griskäke i mörkt öl

Av: Karin Thulemark

Från: Halv åtta hos mig

17 ingredienser

Griskäke i mörkt öl serveras med ett potatis- och palsternackmos och en sallad.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Dryck: Côtes-du-Rhône 2006, Frankrike.

Ingredienser

portioner

Griskäkar

  • ca 18 griskäkar, finputsade
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)
  • Smör att bryna käkarna i
  • 1 palsternacka
  • 2 morötter
  • 1 gul lök
  • 3-4 tomater
  • 33 cl mörk öl
  • 2-3 dl vatten (eller så att det täcker griskäkarna upp till minst hälften i grytan de ska koka)
  • 2-3 dl grädde

Mos

  • 1 kg potatis
  • 2-3 palsternackor
  • smör och mjölk (eller grädde)
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)
  • sallad, till servering

Gör så här

Griskäke

  1. Skala och hacka morötter, palsternackor och lök i grova bitar.
  2. Torka av köttet med kökspapper, så blir det lättare brynt.
  3. Värm under tiden en sauteusepanna till hög värme.
  4. Lägg i smöret och låt det tystna innan du lägger i köttet.
  5. Bryn köttet på alla sidor, mer färg ger mer smak – bara de inte blir brända. Det tar ca 3-5 minuter.
  6. Smaka av med salt och peppar.
  7. Ta upp köttet och lägg det på en tallrik.
  8. Bryn därefter morötter, palsternackor och lök.
  9. Hacka tomaterna grovt.
  10. När morötter, palsternackor och lök är brynt, tillsätt tomater, kött, öl och vatten.
  11. Skruva ner värmen, lägg på ett lock och låt det sjuda ca 1 ½ - 2 timmar tills köttet är helt mört.
  12. Ta upp köttet och lägg det på en tallrik.
  13. Mixa grönsakerna i grytan med en stavmixer tills det har blivit en fin och jämn sås.
  14. Tillsätt grädden och smaka eventuellt av med mer salt och peppar.
  15. Lägg tillbaka köttet och värm det igen.

Mos

  1. Skala potatis och palsternackor.
  2. Skär i bitar.
  3. Koka mjuka i saltat vatten.
  4. Mosa och blanda med mjölk eller grädde.
  5. Smaka av med salt och peppar.