Äppeltrifli

Äppeltrifli
Foto: TV4

Äppeltrifli

Av: Karin Thulemark

Från: Halv åtta hos mig

13 ingredienser

En äppeltrifli med mascarponekräm och vit choklad.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Dryck: Ett vitt dessertvin "Rhinhessen 2006er Beerenauslese.

Ingredienser

portioner

Nr 1

  • 5-6 äpplen [ca 450 gr skalade och rensade]
  • 150 g rörsocker
  • 0,25 citron, saften
  • 1 vaniljstång

Nr 2

  • 4 äggulor
  • 150 g florsocker
  • 0,5 citron, saft och skal (ekologisk)
  • 250 g mascarpone [1 burk]
  • 0,5 dl vispgrädde
  • fröna, från vaniljstången ovan
  • ca 30 g vit bakchoklad

Nr 3

  • 150 g makaroner (liten rund söt välsmakande "skorpa")
  • 0,5 dl marsalavin

Gör så här

Nr 1

  1. Skala äpplena och skär dem i tärningar.
  2. Lägg dem i en gryta tillsammans med socker, citronsaft och vaniljstångsskalet (ta ur kärnorna och spara till krämen).
  3. Lägg på ett lock och låt koka på svag värme i ca 15 minuter. Är det ett fast äpple kan man mosa dem med en sked när de är färdigkokade.
  4. Låt vaniljstångsskalet ligga kvar i moset tills det är kallt.

Nr 2

  1. Vispa äggulorna med vanilj och florsocker till en tjock, vit kräm.
  2. Tillsätt citronsaft och skal och blanda.
  3. Tillsätt mascarpone och vispgrädde, vispa noga.
  4. Vänd ner finhackad choklad. Du har nu en tjock och välsmakande kräm.

Nr 3

  1. Krossa makronerna grovt och häll vinet på dem.
  2. Låt dra i ca 5 minuter.
  3. Lägg upp triflin i 4-5 portionsglas eller små skålar. Först en sked makroner, därefter äppelmos och till sist krämen. Repetera och avsluta med kräm.
  4. Sätt plast över glasen eller skålarna och låt dem vila i kylskåpet ett par timmar - servera!