Havets soppa på Falsterbovis med aioli

3 röster
45 min
4

Fiskgryta med musslor, lax och färska räkor. Servera med en klick aioli.

Vintips från Karin S
Santa Carolina Reserva de Familia art nr 71039, 129 kr

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig


Visa mer
45 min
4

Du behöver

Fisksoppa

  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 msk fiskbuljong, flytande
  • 425 g burk musslor i vatten
  • 5 dl grädde
  • 2 dl vatten
  • 2 dl vitt vin
  • 2 st tomater, hackade
  • 1 knippe dill, finhackat
  • 1 bit purjolök, hackat
  • 1 st fänkål, färsk hackad
  • 1 st vitlöksklyfta, stor pressad
  • 2 tsk vitpeppar, finmald
  • 1 tsk finmald cayennepeppar (efter smak)
  • Färsk vit fisk (t.ex. 1st gösfilé)
  • 1 st färsk laxfilé (1 stor bit, eller 4 mindre)
  • 1 påse färska blåmusslor
  • Färska räkor ca 50st.

Aioli

  • 1-2 st. stora vitlöksklyftor, pressade
  • 3 st äggulor
  • 1,5 dl olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • 1,5 tsk äppelcidervinäger

Gör så här

  1. Fisksoppa
    Fräs smör och vetemjöl i en gryta.
  2. Späd med buljongen, vattnet från musslorna i burk, vatten, grädde och vitt vin.
  3. Låt puttra på svag värme en stund.
  4. Skär under tiden tomat i tärningar, finhacka dill, purjolök och fänkål.
  5. Pressa ner vitlök i soppan.
  6. Veva ner vitpeppar och salt i soppan.
  7. Tillsätt det finskurna i soppan (dock inte tomaten).
  8. Låt soppan puttra i några minuter.
  9. Koka musslorna i saltat vatten.
  10. Lägg i fisk och låt puttra ca 1min, lägg i musslorna och låt puttra i 1min.
  11. Aioli
    Häll ner äggulor i en hög kanna.
  12. Pressa ner vitlök och häll i salt och äppelcidervinäger.
  13. Mixa med en stavmixer, och sakta (MKT sakta!!) droppa ner olja succesivt.
  14. Om man droppar för mycket olja så skär sig aiolin.
  15. Sätt in i kylen innan servering.
  16. Lägg räkor och tomat i botten av en tallrik.
  17. Häll på soppan och toppa med 2st musslor i skalet, en klick aioli och dill.
  18. Servera gärna med surdegsbröd och ett friskt vitt vin.
29 september 2011

laddar fler recept

laddar

laddar recept

laddar

laddar recept

laddar

laddar recept

laddar

laddar recept

Laddar fler recept