100 g rökt vitköttad fisk, t ex torsk eller hälleflundra
Gör så här
Dra ut benen på laxen och fjälla den. Skär den i portionsbitar.
Plocka sönder ett blomkålshuvud i bitar, lägg bitarna i en rymlig kastrull. Häll på mjölken och grädden, salt och peppar samt lite socker och riven muskotnöt. Koka blomkålen tills den är alldeles mjuk, häll upp i matberedare. Tillsätt den rökta fisken och kör tills det börjar bli en slät och luftig sås. Smaka av.
Skär resterande blomkålshuvud i skivor och koka tills skivorna nästan är mjuka, men ändå har lite spänst kvar. Tag upp dem och låt rinna av. Stek dem sedan i lite smör.
Salta och peppra på laxbitarna, stek dem på skinnsidan tills de är brynta. Pensla dem med lite olja och sätt in i 100 grader varm ugn med skinnsidan neråt i 10-15 minuter, beroende på tjockleken. Tag gärna en termometer och känn efter - vid 55 grader är laxen varm och har saften kvar.
Tag ut laxen och lägg den med skinnsidan uppåt på den stekta blomkålen. Vispa gärna ner lite vispad grädde i blomkålssåsen, då blir den alldeles skummig o