Mandelpotatis- och purjolökssoppa

koket.se
Mandelpotatis- och purjolökssoppa
Foto: TV4
Karin AnderssonTommy Myllymäki 2016
Karin AnderssonTommy Myllymäki 2016

Mandelpotatis- och purjolökssoppa

19 ingredienser

Recept på mandelpotatis- och purjolökssoppa är beräknat till 4 personer. Soppan serveras med lax och oxbringasmörgås.

Se hur man lagar rätten

här

Se fler recept från

Mitt kök

Se Karin Andersson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 8 mandelpotatisar, medelstora
  • 1 purjolök
  • 7,5 dl spad från kokad oxbringa
  • 7,5 dl vatten
  • 25 g smör
  • 3 msk olivolja
  • 2 lagerblad

Oxbringasmörgås

  • oxbringa
  • 4 skivor vitt surdegsbröd
  • 2 dl cottage cheese
  • 1 msk cidersenap
  • färsk pepparrot
  • salt

Laxsmörgås

  • 200 g lax
  • 4 skivor surdegsbröd
  • 0,5 fänkål
  • 0,5 citron
  • 1 dl kvarg
  • olivolja

Gör så här

Soppa

  1. Skala och dela potatisen grovt.
  2. Skölj och strimla purjolöken.
  3. Svetta löken i smör och olivoljan, utan att ta färg.
  4. Tillsätt potatisen, timjan, lagerblad, oxbringaspad och vatten.
  5. Låt koka upp, sänk värmen och låt sjuda i cirka 40 minuter.
  6. Krossa soppan och servera genast.

Oxbringasmörgås

  1. Blanda Keso, cidervinägersenap, salt och peppar.
  2. Rosta brödet.
  3. Skiva oxbringan tunt.
  4. Grovriv pepparroten.
  5. Bred ordentligt med senapscrème på den rostade mackan, lägg på den tunt skivade oxbringan, pepparroten och avsluta med smörgåskrasse.

Laxsmörgås

  1. Hyvla Fänkålen tunt.
  2. Skiva laxen tunt.
  3. Råmarinera fänkålen och laxen med skal och saft från citron.
  4. Bred på kesella, rikligt med svartpeppar och lägg sen på laxen, avsluta med marinerade fänkålen.
  5. Garnera med smörgåskrasse.