Kardemummasnurror

koket.se
Kardemummasnurror
Foto: TV4
Tea Malmegård 2016
Tea Malmegård 2016

Kardemummasnurror

14 ingredienser

2,5 h

Konditor Teas bästa recept på bullar med kardemumma. För att lyckas tipsar Tea om att stöta kardemumman själv, att låta degen kalljäsa och pensla de nygräddade bullarna med sockerlag.

Se Tea Malmegård laga receptet

logo

Ingredienser

portioner20 - 25 stycken

Deg

  • 25 g jäst
  • 350 g mjölk [3.5 dl]
  • 55 g ägg [1 st]
  • 700 g vetemjöl [11.5 dl]
  • 15 g kardemummakärnor, grovstött, gärna nystött [1.5 msk]
  • 120 g strösocker [1.3 dl]
  • 110 g smör, rumsvarmt
  • 5 g salt [1 tsk]

Fyllning

  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 90 g florsocker [1.3 dl]
  • 20 g kardemummakärnor, grovstött [2 msk]

Pensling

  • 2 ägg

Sockerlag

  • 150 g rörsocker [1.7 dl]
  • 70 g vatten [0,7 dl]

Gör så här

  1. Smula ner jästen i mjölken i en degbunke. Knäck ner ägget och blanda ordentligt.
  2. Blanda alla torra ingredienser i en separat bunke och häll sedan ner i degvätskan. Arbeta samman och låt stå i 5 minuter. Tillsätt smöret och arbeta ihop degen för hand tills den är slät och fin, ca 5 minuter.
  3. Lägg tillbaka degen i bunken och täck med plastfolie. Vila degen i kylen i över natten eller låt jäsa i rumstemperatur 1-2 timmar.
  4. Förbered två plåtar med bakplåtspapper.
  5. Rör ihop alla ingredienser till fyllningen.
  6. Kavla ut degen till en rektangel. Bred fyllningen i ett jämnt lager på degen. Vik degen i ett treslag, vik vardera kortsidor in mot mitten.
  7. Vänd degen 90 grader. Kavla ut så att degen blir ungefär 1 cm tjock.
  8. Skär 1,5-2 cm remsor och tvinna ändarna åt varsitt håll. Forma bullen som en snurra och fäst ändarna i varandra på bullens undersida. Lägg snurrorna på bakpappersklädda plåtar.
  9. Låt bullarna jäsa till dubbel storlek under bakduk.
  10. Koka upp ingredienserna till sockerlagen i en kastrull och låt svalna.
  11. Sätt ugnen på 220 grader och varmluftsfunktion.
  12. Vispa upp ägg och pensla bullarna sparsamt. Sänk ugnen till 200 grader och baka bullarna i ca 8 minuter.
  13. Pensla bullarna direkt efter gräddning med sockerlag och låt svalna på plåten.