Krämbulle med rabarberkompott

Kardemummabullar med olika fyllningar
Foto: Tv4
Alexander Pelli ny
Alexander Pelli ny

Krämbulle med rabarberkompott

23 ingredienser

2 h 30 m

Vem tycker inte om en fluffig bulle fylld med somrig rabarberkompott och len krämgrädde? För mig är det helt klart en storfavorit som alltid går hem. Har du inga rabarber fungerar det lika bra med vilken sylt som helst, ta din egna favorit och gör din egen kombo.

Vill du inte göra så många krämbullar? Kolla in mitt recept på supersaftiga kardemummabullar och gör några av dem också.

Ingredienser

portioner bullar

Bulldeg

  • 400 g vatten [4 dl]
  • 100 g standardmjölk (eko) [1 dl]
  • 50 g jäst, ej för söta degar
  • 1050 g vetemjöl (eko) [1,75 l]
  • 250 g smör, normalsaltat (eko)
  • 200 g strösocker (eko) [2,2dl]
  • 16 g kardemummakärnor, stött (eko)
  • 8 g salt [1,3 tsk]

Rabarber- och hallonkompott

  • 500 g rabarber, svensk eko
  • 250 g hallon, svenska eko [3,5 dl]
  • 400 g strösocker, eko [4,4 dl]

Vaniljkräm

  • 400 g standardmjölk, eko [4 dl]
  • 40 g strösocker, eko [0,45 dl]
  • 1 vaniljstång
  • 100 g äggula, eko [1 dl]
  • 32 g majsstärkelse [0,6 dl]
  • 50 g strösocker, eko [0,55 dl]
  • 40 g smör, normalsaltat eko

Krämgrädde

  • kall vaniljkräm (se recept ovan)
  • 500 g vispgrädde [5 dl]

Garnering

  • 50-100 g smör, smält
  • florsocker, eko
  • strösocker, eko
  • färska hallon

Gör så här

Bulldeg

  1. Blanda ihop alla ingredienser i ca 15 minuter långsamt tills degen är elastisk och glansig. Täck över och låt vila i 30 minuter.
  2. Dela sedan upp degen i 30 lika stora bitar, ca 70 g styck. Låt jäsa övertäckta i 45-90 minuter beroende på hur varmt det är, lite mer än dubbel storlek.
  3. Sätt på ugnen på 230 grader med under och övervärme utan fläkt. Baka i ca 6-8 minuter, täck sedan över bullarna med en handduk direkt efter ugnen, låt bullarna svalna innan du penslar och fyller dem. TIPS! Jäs bullarna i en avstängd ugn med kokande vatten i botten i en plåt. Viktigt att veta om ugnen klarar av fukt/ånga.

Rabarberkompott

  1. Skölj och ansa rabarbern, skiva sedan till ca 1 cm tjocka bitar och koka upp tillsammans med hallonen och sockret till 103 grader, ca 25-20 minuter. Häll upp i en ren burk med lock och låt svalna.

Vaniljkräm

  1. Väg upp den mindre mängden socker tillsammans med mjölken i en kastrull samt skrapa ner vaniljstång, låt stå i 10 minuter.
  2. Blanda andra mängden socker med majsstärkelsen och blanda runt, väg i äggulan i sockerblandningen och blanda.
  3. Värm på mjölken så att den endast sjuder, häll därefter hälften av mjölken ner i ägg-. och sockerblandningen och rör om.
  4. Med kastrullen på plattan häller du tillbaks allting tillsammans med äggula och majsstärkelse. Sjud i ett par minuter tills den tjocknar och sedan blir lös igen, rör sedan ner smöret och sila. Låt svalna.

Krämgrädde

  1. Detta gör du precis innan du fyller dina bullar, använd lika delar grädde och kall vaniljkräm.
  2. Vispa upp grädden löst, ca halvvägs, den ska vara fluffig men inte färdig. I en separat skål vispar du upp den vaniljkräm du vill använda så den blir lättare att blanda med grädden.
  3. Blanda ihop hälften av grädden i vaniljkrämen så den blir jämn, tillsätt resten och vispa upp en fluffig krämgrädde.
  4. TIPS! Vaniljkrämen gör krämgrädden tyngre och kompaktare, så hitta din egna favoritkonsistens och blanda som du själv känner passar dig bäst.

Montering

  1. Smällt ditt sista smör och pensla dina bullar, låt det svalna någon minut och doppa bullarna i strösocker.
  2. Med en tyll eller en kniv sticker du hål på din bulle ovanifrån, fyll dina bullar först med krämgrädde och sedan med kompott.
  3. Pudra florsocker över dina bullar och avsluta med en klick krämgrädde på toppen och ett halvt hallon, nu är det bara att njuta!