Kalvstek med kantarellsås

Kalvstek med kantarellsås
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Kalvstek med kantarellsås

16 ingredienser

Kalvstek med gräddsås, det är en riktigt traditionell söndagsmiddag. Ta vad som finns i svampkorgen till såsen. Den blir lika god med trattkantareller som med blandsvamp.

Ingredienser

portioner
  • 1 kg kalvstek
  • 1,5 msk smör
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 lagerblad
  • 6 vitpepparkorn
  • 3-4 dl köttbuljong
  • 200 g kantareller
  • 1 gul lök (liten)
  • 2 msk smör
  • 3 dl steksky
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 msk vetemjöl
  • salt
  • vitpeppar
  • 200 g sockerärtor

Gör så här

  1. Stek: Bryn steken väl runt om. Krydda med salt och peppar. Stick in en köttermometer i den tjockaste delen. Sätt till lagerblad och pepparkorn och spä med buljong. Stek under lock på svag värme i 1-1 timme tills termometern visar 65 grader, ca 1 1/2 timme. Då är steken rosa. Vill du ha den genomstekt väntar du till 70 graders innertemperatur. Späd med buljong så att det inte kokar torrt.
  2. Sås: Rensa kantarellerna och skala löken. Hacka löken och de största kantarellerna. Fräs svamp och lök i smör några minuter. Koka upp skyn från kalvsteken med grädde. Red av med vetemjölet utrört i lite vatten och låt koka 3-4 minuter. Krydda med salt och peppar. Lägg i svampen strax före servering.
  3. Ansa sockerärterna och lägg dem i kokande, lättsaltat vatten. Låt dem koka drygt 1 minut. Servera med steken, nykokt potatis och kantarellsåsen.