Kalvlever med sherryvinäger

Kalvlever med sherryvinäger
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Kalvlever med sherryvinäger

12 ingredienser

Rotfruktsstrimlor och vinäger ger fin smakbrytning i det här leverreceptet, och allt fett som behövs är lite olja till grillpannan. Sockerärter passar särskilt bra till, men välj grönsaker efter smak och tillgång.

Ingredienser

portioner
  • 4 skivor kalvlever [400 g]
  • 2 dl mörk köttbuljong
  • 4 msk sherryvinäger
  • 2 morötter
  • 1 bit rotselleri [100 g]
  • 1 purjolök
  • 1 kruka persilja
  • 2 msk smör
  • matolja, till grillpannan
  • salt
  • vitpeppar
  • 200 g sockerärtor

Gör så här

  1. Ansa och skölj morötter, rotselleri och purjo. Hacka persilja, morötter, selleri och purjolök ganska fint.
  2. Fräs grönsakshacket i lite smör eller olivolja utan att det tar färg. Stänk över vinägern och låt den koka in. Fyll på med köttbuljong och låt alltsammans koka in 15-20 minuter. Tillsätt persiljan och en klick smör. Smaka av med salt och nymalen peppar.
  3. Salta och peppra levern och grilla den lätt rosa ca 3 minuter på varje sida. Grillar du i en grillpanna ska pannan penslas med matolja. Grillar du över träkol kan levern penslas med lite olja. Grilla med gallret en bit ifrån glöden.