Kalvlägg med Shopska sallad

Kalvlägg med Shopska sallad
Foto: TV4

Kalvlägg med Shopska sallad

Av: Zlatko - Höganäs

Från: Halv åtta hos mig

25 ingredienser

3h

Mustig gryta med mört kött av kalvlägg, serveras med fluffigt jasminris samt sallad med riven, bosnisk ost.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Kalvlägg

  • 2 kg kalvlägg
  • 1 msk salt

Sås

  • 1,5 msk vetemjöl
  • 1,5 msk tomatpuré
  • vattnet från det kokade kalvlägget
  • 2 tsk Vegeta (allkrydda)
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 tsk peppar
  • 1-2 msk crème fraîche
  • 3-4 morötter, olika färger
  • salt
  • persilja, bladen

Tillbehör

  • 3 dl jasminris
  • salt
  • olivolja

Shopska sallad

  • 1 chilifrukt
  • 500 g tomat
  • 500 g gurka
  • 400 g paprika, olika färger
  • 60 g rödlök
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk peppar
  • 70 ml olivolja
  • 2 tsk äppelcidervinäger
  • 150 g bosnisk vitost

Gör så här

Kalvlägg steg 1

  1. Skölj köttet med kallvatten.
  2. Skär köttet i bitar tvärs över kalvlägget, ca 2 cm tjocka bitar.
  3. Lägg köttet i en kastrull och tillsätt så mycket vatten så att det precis täcker köttet.
  4. Tillsätt 1 msk salt, koka på låg värme i ca 1–1,5 timme.
  5. Ta upp köttet och lägg på en tallrik och låt det svalna.
  6. Spara kokvattnet men sila bort eventuella småbitar som har trillat av.

Sås

  1. Använd en liten skål och blanda tomatpurén samt vetemjölet med kallt vatten, inte för mycket, och rör om tills att det blir en degig konsistens.
  2. Lägg såsen i det sparade kokvattnet från kalvlägget och rör om tills såsen är slät.
  3. Pressa vitlöken i kastrullen och fortsätt att röra om.
  4. Tillsätt peppar, vegeta och lite persiljeblad.
  5. Rör om under uppvärmning och låt det koka upp, så fort det börjar koka så sänker du till låg värme.

Kalvlägg steg 2

  1. Rensa allt kött från benen och lägg köttet i kastrullen med såsen.
  2. Koka på låg värme ytterligare 45 minuter.
  3. Sista fem minuterna av kokningstiden tillsätt 1–2 msk crème fraiche i.
  4. Skala morötterna och skär i tunna långa stavar och koka tills de blir mjuka.

Tillbehör

  1. Koka riset, enligt anvisning på förpackning, så att det är färdigt 20 minuter innan köttet är färdigt.

Shopska sallad

  1. Skölj och rensa alla grönsakerna ordentligt.
  2. Hacka i små bitar.
  3. Lägg allt i en djup skål och blanda.
  4. Tillsätt salt, peppar, olivolja och vinäger och blanda igen.
  5. Riv osten och strö över salladen vid uppläggning.

Servering

  1. Lägg riset i en liten rund form och platta till.
  2. Vänd formen upp och ner på en stor tallrik.
  3. Lägg köttet bredvid riset och häll lite sås ovanpå köttet.
  4. Morötterna läggs bredvid på samma tallrik.
  5. Salta och häll lite olivolja ovanpå morötterna.
  6. Strö lite hackad persilja ovanpå köttet, och lägg ett par hela blad persilja på riset.
  7. Servera med salladen till.