Kalvkotlett med tomatröra och limesmör

Kalvkotlett med tomatröra och limesmör
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Kalvkotlett med tomatröra och limesmör

18 ingredienser

Kalvkotletter är en sällsynt råvara i köttdisken, men då och då kan man få tag på dem. De passar utmärkt att grilla och serveras här med en mustig tomatröra och välsmakande kryddsmör. Vill du inte ha vin i tomatröran går det bra att använda spadet från tomatburken istället. Smöret gör du lätt i en mixer.

Ingredienser

portioner
  • 4 kalvkotletter
  • salt
  • vitpeppar
  • neutral olja

Tomatröra:

  • 1 burk hela konserverade tomater
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 tsk torkad rosmarin
  • 1,5 dl vitt vin
  • salt
  • svartpeppar

Limesmör:

  • 100 g smör
  • 2 limefrukter

Till servering:

  • 2 limefrukter
  • 0,5 kruka färsk timjan
  • potatis, kokt (eller pasta)

Gör så här

  1. Limesmör: Tvätta den ena limefrukten och strimla skalet. Pressa saften ur båda och mixa med skalet och smöret. Lägg upp i en skål och förvara svalt till servering.
  2. Tomatröra: Låt tomaterna rinna av och skär dem i mindre bitar. Skala och hacka den gula löken och vitlöken. Fräs löken i olja och tillsätt sedan tomatbitar, timjan, rosmarin, vin, salt och peppar. Koka upp och låt sjuda i 10 minuter. Håll röran varm.
  3. skär limefrukten i klyftor. Pensla kotletterna med olja, krydda dem med salt och peppar och grilla dem 4-5 minuter per sida i grillpanna eller på kolgrill. Det går även bra att steka kotletterna i 4-5 minuter per sida. Servera med tomatröra, limesmör, limeklyftor och färsk timjan. Kokt potatis eller pasta passar bra till.