Kalvhögrev på potatisbädd

Kalvhögrev på potatisbädd med saganakiost
Foto: TV4

Kalvhögrev på potatisbädd

Av: Stella - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

17 ingredienser

3 h

En lyxigt god rätt att skämma bort dina favoritgäster med!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 1 kg kalvhögrev
  • 1 gul lök, finhackad
  • 2 klyftor vitlök
  • 3 msk olivolja
  • 400 g krossade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 msk strösocker
  • 3 msk kalvfond
  • 0,5 dl färsk persilja, finhackad
  • 2 dl rött vin
  • 1-2 msk oregano, torkad
  • salt
  • peppar
  • 4-8 potatisar, beroende på storlek
  • 1 röd paprika, stor, skivad
  • 1 gul paprika, stor, skivad
  • 200-300 g hårdost (ex. saganaki)

Gör så här

  1. Skär köttet i bitar och finhacka löken och vitlöken. Fräs allt i olivolja tills köttet har fått en fin stekyta runt om.
  2. Tillsätt tomatpurén, de krossade tomaterna, sockret, kalvfonden, persiljan, oreganon och det röda vinet. Låt allt koka ihop och tillsätt lite vatten vid behov, upp till 2 dl. Detta ska koka i en tryckkokare i ca 30–40 minuter (vanlig kastrull funkar också, men då är koktiden ca 2 tim.), tills köttet är mört. Smaka av med salt och peppar.
  3. Lägg ett lager med potatisskivor i en ugnsform och häll över grytan. Placera sedan skivade paprikaringar på toppen. Därefter ska formen täckas antingen med ett lock eller aluminiumfolie och in i ugnen på 200° i ca 1 tim.
  4. Ta sedan ut formen, lägg på hårdosten och in i ugnen igen i ca 10 minuter tills osten har smält lite och fått fin färg. Servera gärna en grekisk sallad och bröd till.
  5. Dryckestips: ”5 Senses Red”, Cabernet Sauvignon, Grekland.