En perfekt rätt när man kan få tag i små, fina kronärtskockor. Använd benfritt kött till den här grytan. Servera rätten med kokt potatis.
Ingredienser
600 g kalvbringa (eller kalvbog)
1 l hönsbuljong
0,5 purjolök
2 morötter
1 gul lök
1 palsternacka
5 vitpepparkorn
1,5 msk citron, pressad
1 dl kaffegrädde
1 äggula
1 lagerblad
1 tsk torkad salvia
salt
vitpeppar
4 små kronärtskockor
4 citroner, skivor
Gör så här
Skär köttet i 2 cm stora tärningar. Skala morötter, lök, palsternacka och skär bort det gröna från purjolöken. Tärna löken och rotsakerna i 2 cm stora bitar och skär purjon i mindre bitar. Bänd bort skaften på skockorna och skär av bladens yttersta spetsar. Bind fast citronskivor under skockorna för att förhindra missfärgning vid koket. Koka skockorna i saltat vatten i ca 30 minuter beroende på storleken. Håll skockorna varma.
Lägg köttet i en stor kastrull och slå på buljongen. Koka köttet utan lock ett par minuter, ta upp det och sila av buljongen i en ny kastrull. Lägg i köttet och koka upp på nytt. Lägg i morötter, lök, purjolök och palsternacka, krydda med vitpeppar, salt, lagerblad och salvia. Koka upp och sjud på svag värme ca 1 timme. Ta upp köttet och håll det varmt. Sila buljongen.
Koka ihop buljongen till önskad styrka. Blanda samman äggula och kaffegrädde. Ta bort kastrullen från värmen och vispa i äggblandningen. Sjud på svag värme under vispning några minuter tills den tjocknat. Pressa i citron, krydda med salt och peppar, och lägg i köttet. Dela skockorna och servera till.