Kalvfilé med potatisrosor och svampsås - "Lucky biff med Lukes rosepotato"

Kalvfilé med potatisrosor och svampsås, "Lucky biff med Lukes rosepotato"
Foto: Tv4

Kalvfilé med potatisrosor och svampsås - "Lucky biff med Lukes rosepotato"

Av: Helena - Strängnäs-Mariefred

Från: Halv åtta hos mig

22 ingredienser

40m

Kalvfilé serveras med vackra potatisrosor, mustig svampsås och färgglada primörer.

Dryckesförslag:

Masi Campofiorin

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Rospotatis

  • 1 msk persilado
  • 2 msk timjan, hackad
  • 2 msk gräslök, hackad
  • 2 msk persilja, hackad
  • 1,5 dl Västerbottensost, riven
  • 0,5 msk vitpeppar, nymald
  • olivolja, för smörjning av plåt
  • 6-7 fasta potatisar, medelstora

Svampsås

  • 5 dl vispgrädde
  • 0,5 dl thaisoja
  • 2 msk japansk soja
  • 2 krm sesamolja
  • 1 silverlök, hackad
  • 1 kalvbuljongtärning
  • 2 krm vitpeppar, nymald
  • 3-4 dl kantareller och trattkantareller

primörer

  • 1 morot, skivad
  • 1 rödlök, skivad
  • 1 röd paprika, skivad
  • 4 sparris, skurna
  • olivolja, till stekning

Kött

  • 600 g kalvfilé

Gör så här

Rospotatis

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Blanda persilado, timjan, gräslök, persilja, västerbottensost och vitpeppar i en skål.
  3. Ta fram en muffinsplåt och pensla lite olivolja i varje hål.
  4. Hyvla potatisen med osthyvel på längden till långa chips.
  5. Lägg ihop några chips omlott och rulla ihop. Blanda i ostblandningen, ta fler chips och rulla runt.
  6. Lägg rullen i muffinsformen och fyll på chips och ostblandning till de ser ut som en ros.
  7. Gör minst 2 rosor/person.
  8. Grädda i ugnen i ca 20 min.

Svampsås

  1. Lägg alla ingredienser i en kastrull och låt puttra under omrörning i 30-40 minuter.

Primörer

  1. Stek de skurna primörerna i stekpanna, med lite olivolja, i ca 5 minuter.

Kött

  1. Skär upp kalvfilén i 8 bitar.
  2. Stek ca 2 minuter på vardera sida (för medium).

Servering

  1. Servera de vackra potatisrosorna med kalvfilén, primörerna och den varma svampsåsen.