Kalvfilé
, med geggamojjasås och potatismos

Kalvfilé
, med geggamojjasås och potatismos
Foto: TV4

Kalvfilé
, med geggamojjasås och potatismos

Av: Linda - Sundsvall

Från: Halv åtta hos mig

15 ingredienser

1h 30m

Saftig kalvfilé serveras med lent potatismos samt smakrik sås med purjolök och fetaost.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Kalvfilé

  • 800 g kalvfilé
  • 3 msk smör
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk peppar
  • 8 kvistar timjan
  • 2 klyftor vitlök

potatismos

  • 1 kg potatis
  • 0,5 dl grädde
  • 0,5 dl mjölk

Geggamojjasås

  • 1 purjolök
  • ca 25 g fetaost
  • 2 dl crème fraîche soltorkade tomater och fetaost

Tillbehör

  • gurka
  • tomat
  • sallad

Gör så här

Kalvfilé

  1. Sätt på ugnen på 150 grader.
  2. Skär köttet i fyra tjocka, ca 4 cm, bitar.
  3. Smält smöret i stekpanna, lägg i köttbitarna och krydda salt och peppar i pannan. Krydda gärna lite extra.
  4. Stek köttet på båda sidor så att köttet får fin färg.
  5. Ta fram en ugnssäker form, lägg i färsk timjan och vitlöksklyftorna.
  6. Lägg i köttet i formen och häll allt stekspad, från stekpannan, över köttet.
  7. Ställ in köttet, med termometer, i ugnen. Låt gå i ugnen till önskad innertemperatur är uppnådd, d.v.s 60 grader för rött, 70 grader för medium och 80 - 90 grader för välstekt.

Potatismos steg 1

  1. Skala och koka potatisen, ca 30 minuter.

Geggamojjasås

  1. Hacka purjolöken och fräs i smör.
  2. Värm crème fraichen och blanda i purjolöken.
  3. Hacka fetaosten och blanda i den.
  4. Ställ nu såsen kallt.

Potatismos steg 2

  1. Pressa potatisen med potatispress.
  2. Värm mjölken och grädden i en kastrull.
  3. Häll i mjölk/gräddblandningen i potatisen rör försiktigt med en elvisp.
  4. Salta efter smak

Servering

  1. Hacka gurka och tomater och lägg upp på salladsblad på varje tallrik.
  2. Servera kalvfilén med potatismos, sås och salladen.