Kalvbräss på kålbädd med senapssås

Kalvbräss på kålbädd med senapssås
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Kalvbräss på kålbädd med senapssås

16 ingredienser

Kalvbräss är en ganska ovanlig råvara, så den bör nog beställas hos en välsorterad kötthandlare. Det tar 1 timme att vattna ur brässen, så planera i god tid. Servera den här rätten som förrätt.

Ingredienser

portioner
  • 350 g kalvbräss
  • 0,5 msk salt
  • 4 dl vatten
  • ca 2 msk vetemjöl
  • 4 blad savoykål
  • vattenkrasse, till dekoration

Senapssås

  • 2 schalottenlökar
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk vetemjöl
  • 5 dl kalvbuljong
  • salt
  • vitpeppar
  • 1 tsk balsamvinäger
  • 2 tsk pernod
  • 2 tsk dijonsenap
  • smör, till stekning

Gör så här

  1. Picka brässen med nål där blod samlats och skölj under rinnande kallt vatten i 1 tim eller tills vattnet är klart. Koka upp vatten och salt, lägg i brässen och förväll den i 3 minuter. Ta upp och spola den i kallt vatten. Putsa brässen från synliga senor och hinnor och skär i 1 cm skivor.
  2. Senapssås: Skala schalottenlöken och hacka den fint. Fräs i olivoljan, ta av från värmen och rör ner 1 msk mjöl. Sätt tillbaka på värmen och spä med buljongen, lite i taget. Krydda med salt, peppar och balsamvinäger och låt puttra någon minut. Sila såsen, tillsätt senap och pernod och ge såsen ett uppkok före servering.
  3. Mjöla brässkivorna, stek dem i smör och krydda med salt och peppar. Koka upp nytt vatten och förväll savojkålbladen en halv minut. Spola dem hastigt i kallt vatten och lägg upp på fyra varma tallrikar, fördela brässkivorna ovanpå. Servera med senapssåsen.