Kålsoppa från les Landes

Kålsoppa från les Landes
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Kålsoppa från les Landes

12 ingredienser

De vita bönorna till soppan ska blötläggas kvällen före, så ta med det i planeringen. Grytan ska koka i 3 timmar, så det är ett riktigt långkok. Men- “ju längre det kokar, desto bättre blir smaken”. Ett lantbröd smakar gott till.

Ingredienser

portioner
  • 1 dl vita bönor
  • 500 g grönkål
  • 2 morötter
  • 4 potatisar
  • 20 g purjolök
  • 500 g kött från anka eller gås
  • en liten bit svål av rökt skinka
  • 1,5 tsk grovt salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 hel nejlika
  • 1 gul lök
  • 2 msk ankflott

Gör så här

  1. Lägg de vita bönorna i blöt över natten. Ansa och förväll kålen. Skala morötter och potatis och skär i mindre bitar. Ansa och strimla purjolöken.
  2. Lägg bönor, kål, morötter, potatis, purjo och fågelkött i en gryta. Häll på vatten och koka upp. Tillsätt skinksvål, salt, vitpeppar och kryddnejlika. Låt koka på hög värme under lock i ca 3 timmar. Grönsakerna ska koka sönder och soppan ska vara mycket tjock.
  3. Skala och skiva löken. Fräs den i ankflottet och tillsätt mot slutet av kokningen. Servera soppan rykande het.