Kålrotsgratäng med tomat och basilika

Kålrotsgratäng med tomat och basilika
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Kålrotsgratäng med tomat och basilika

10 ingredienser

Kålrot behöver inte bara betyda rotmos. Med sin lite kryddiga smak blir den en välsmakande ingrediens i en vegetarisk gratäng med smak av Medelhavet.

Ingredienser

portioner
  • 1 kålrot
  • 6 potatisar
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 kruka basilika
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 1 msk dijonsenap
  • 15 körsbärstomater
  • 2 dl ost, riven

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Skala och skiva kålrot och potatis tunt och strimla basilikabladen. Varva skivorna i en ugnssäker form, strö över salt och peppar och hälften av basilikan.
  2. Vispa ihop grädde, mjölk och senap och häll över. Grädda gratängen i ca 30 minuter.
  3. Ta ut formen ur ugnen. Lägg på tomathalvor, ost och strö över resten av basilikan. Gratinera ytterligare 10 minuter.