Kalljästa rågfrallor

Kalljästa rågfrallor Lina Wallentinson
Foto: Lennart Weibull
Lina Wallentinson NY
Lina Wallentinson NY

Kalljästa rågfrallor

9 ingredienser

40 min + jästid

Rör ihop degen på kvällen så har du nybakta frallor på morgonen.

Receptet är ur boken Baka med bönor av Lina Wallentinson, Bonnier fakta.

Ingredienser

portioner frallor
  • 2 förp färdigkokta stora vita bönor (eller kikärtor)
  • 4 dl vatten, kallt
  • 12 g jäst
  • 2 dl grovt rågmjöl [110 g]
  • 7 dl vetemjöl special [420 g]
  • 1 msk honung
  • 2 msk olivolja
  • 2 tsk salt
  • vetemjöl, till utbakning

Gör så här

  1. Häll av, skölj och låt bönorna rinna av väl. Mixa bönorna slätt med vattnet med hjälp av en mixerstav.
  2. Tillsätt jästen och mixa kort igen så den löses upp.
  3. Tillsätt alla övriga ingredienser. Rör ihop till en slät och lite kladdig deg. Låt jäsa övertäckt i kylskåpet över natten eller cirka 12 timmar.
  4. Sätt ugnen på 225 grader.
  5. Ta fram degen och häll ut den på en mjölad bänk, knåda inte. Strö över lite mjöl, skär i bitar och lägg på två bakpappersklädda plåtar.
  6. Låt jäsa övertäckt i rumstemperatur cirka 1 timme eller tills de jäst upp ordentligt igen.
  7. Grädda en plåt åt gången i mitten av ugnen cirka 20 minuter. Låt svalna på galler.