Kalljästa rågfrallor

31 röster
40 min + jästid
20 frallor
Kalljästa rågfrallor Lina Wallentinson
Foto: Lennart Weibull

Rör ihop degen på kvällen så har du nybakta frallor på morgonen.

Receptet är ur boken Baka med bönor av Lina Wallentinson, Bonnier fakta.

Visa mer
40 min + jästid
20 frallor

Du behöver

  • 2 förp kokta vita bönor eller kikärter, (à 380 g, avrunnen vikt ca 460 g)
  • 4 dl kallt vatten
  • 12 g färsk jäst
  • 2 dl grovt rågmjöl (110 g)
  • 7 dl vetemjöl special (420 g)
  • 1 msk honung
  • 2 msk olivolja
  • 2 tsk salt
  • mjöl till utbakning

Gör så här

  1. Häll av, skölj och låt bönorna rinna av väl. Mixa bönorna slätt med vattnet med hjälp av en mixerstav.
  2. Tillsätt jästen och mixa kort igen så den löses upp.
  3. Tillsätt alla övriga ingredienser. Rör ihop till en slät och lite kladdig deg. Låt jäsa övertäckt i kylskåpet över natten eller cirka 12 timmar.
  4. Sätt ugnen på 225 grader.
  5. Ta fram degen och häll ut den på en mjölad bänk, knåda inte. Strö över lite mjöl, skär i bitar och lägg på två bakpappersklädda plåtar.
  6. Låt jäsa övertäckt i rumstemperatur cirka 1 timme eller tills de jäst upp ordentligt igen.
  7. Grädda en plåt åt gången i mitten av ugnen cirka 20 minuter. Låt svalna på galler.
2 januari 2019

laddar fler recept

Laddar fler recept