Vinbärshjort

Vinbärshjort
Foto: TV4

Vinbärshjort

Av: Kalle Fjällrud

Från: Halv åtta hos mig

16 ingredienser

Hjortytterfilé med karamelliserad rödvinbärssås och potatismuffins. Receptet kommer från programmet Halv åtta hos mig i TV4, där glada amatörer får visa prov på sin matlagningskonst.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 500 g hjortytterfilé
  • 4 skivor bacon
  • salt
  • vitpeppar
  • färsk timjan, till garnering

Potatismuffins

  • 600 g potatis
  • 50 g smör
  • 2 dl Västerbottensost, riven
  • 3 ägg

Rödvinbärssås

  • 200 g röda vinbär
  • 0,5 dl strösocker
  • 5 dl hönsfond
  • 75 g smör

Kålrabbi

  • 2 kålrabbi
  • smör
  • salt

Gör så här

  1. Hjortfilé: Sätt ugnen på 100 grader. Putsa hjortköttet fritt från hinnor, linda in i bacon fäst med tandpetare. Hetta upp en stekpanna och bryn köttet runt om. Krydda med salt och vit peppar. Ställ in pannan i ugnen ungefär 45 min eller tills en innetemperatur på 55 grader uppnåtts.
  2. Potatismuffins: Sätt ugnen på 140 grader. Skala och koka potatisen. Smält smör i en kastrull. Pressa potatisen i en potatispress och häll i det skirade smöret samt den rivna osten.
  3. Knäck i ägg, ett i taget under omrörning. Salta och peppra, smaka av. Spritsa potatisen i smorda aluminiumformar. Ställ de spritsade formarna i lite vatten i en form och låt bakelserna gräddas i ugnen, ungefär 45 minuter eller tills att de svält och fått en gyllenbrun färg
  4. Rödvinbärssås: Koka upp hönsfonden. Smält sockret ljusbrunt i en kastrull. Tillsätt den heta hönsfonden och koka upp. Tillsätt bären och låt det hela sjuda ca 30 minuter. Sila av bären och vispa ner smöret klickvis i såsen, red eventuellt av med beurre manié, sjud därefter såsen några minuter, smaka av med salt och peppar.
  5. Kålrabbi: Skala och tärna kålrabbin. Koka upp kålrabbin och låt sjuda i några minuter. Ha i cirka 25 g smör, salta och smaka av.