Pilgrimsatoll

Pilgrimsatoll
Foto: TV4

Pilgrimsatoll

Av: Kalle Fjällrud

Från: Halv åtta hos mig

15 ingredienser

Pilgrimsmusslor med palsternackspuré och hummerbuljong.

Receptet ingår i

Halv åtta hos mig - kokboken

, där recepten även har provlagats av en profesionell kock.

Kalle Fjällrud plockade hem hela 27/30 poäng med sin meny när han tävlade i Halv åtta hos mig! Kolla in hela menyn

här.

Ingredienser

portioner

Hummerbuljong

  • hummerskal, från 1 hummer
  • 1 l vatten
  • 3 vitpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • 0,5 dl vitt vin, halvtorrt
  • 0,5 msk cognac
  • 50 g smör

Palsternackspuré

  • 250 g palsternacka
  • 2 dl mjölk
  • 2 msk vispgrädde

pilgrimsmusslor

  • 12 pilgrimsmusslor
  • 1 msk dill, hackad
  • 1 msk olivolja
  • salt
  • malen svartpeppar

Gör så här

Hummerbuljong

  1. Lägg hummerskalen i en kastrull. Häll på vatten till skalen täckts ordentligt. Lägg i några vitpepparkorn samt ett lagerblad.
  2. Låt koka i 30 min så att skaldjurssmaken träder fram.
  3. Sila i en ny gryta.
  4. Ta 2 dl av den nyss kokta fonden och tillsätt vin, cognac, smör.

Palsternackspuré

  1. Skala och dela palsternackorna i mindre bitar, lägg dem i en kastrull.
  2. Koka upp 2 dl mjölk, slå den över palsternacksbitarna och koka tills de är mjuka.
  3. Häll av mjölken. Mixa palsternackan med grädden och smaka av med salt och peppar.

Pilgrimsmusslor

  1. Pensla musslorna med olja.
  2. Stek musslorna i het panna ca 30 sekunder på varje sida. Musslorna ska fortfarande ha en rå kärna.
  3. Servera pilgrimsmusslorna på en klick palsternackspuré och ringla hummersåsen runt om. Toppa med dill.
  4. Låt reducera till hälften och smaka av med salt och vitpeppar.