Kall fläskfilé
, serveras med potatisbåtar

Kall fläskfilé
, serveras med potatisbåtar
Foto: TV4

Kall fläskfilé
, serveras med potatisbåtar

Av: Rickard - Partille/Lerum

Från: Halv åtta hos mig

31 ingredienser

3h 30m

Smakrik fläskfilé serveras med ugnsbakad potatis med Västerbottensost, dragonsås samt sparris med smak av vitlök.

Dryckesförslag: Italienskt vitt vin- Montepulciano d’abruzzolta Umani Ronchi

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 1,5 kg fläskfilé
  • salt
  • peppar

Marinad 1

  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 msk ingefära, riven
  • 2 msk honung
  • olja, så det täcker köttet

Marinad 2

  • 0,5 dl balsamvinäger
  • 2,5 dl olivolja
  • 0,5 dl rödlök, hackad
  • 0,5 dl soltorkade tomater
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 dl oliver, hackade
  • 0,5 dl festkapris

Dragonsås

  • 1 buljongtärning
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 tsk vetemjöl
  • 2 tsk dijonsenap
  • 2 tsk torkad dragon
  • 2 tsk grönpeppar
  • 1 kruka persilja

Potatisbåtar

  • 800 g fast potatis
  • 1 dl olivolja
  • 2 msk flingsalt
  • 4 msk färsk oregano
  • 2 dl Västerbottensost, riven

Vitlöksmarinerad sparris

  • 1 dl olivolja
  • 1 klyfta vitlök, pressad
  • 1 tsk salt
  • 0,5 limefrukt
  • 15 sparris

Gör så här

Fläskfilén

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda alla ingredienser till marinad 1.
  3. Salta och peppra fläskfilén och stryk på marinaden. Stek i ugnen i 45 minuter.
  4. Låt köttet svalna och skär köttet i skivor. Lägg köttet på ett fat med höga kanter.
  5. Blanda alla ingredienser till marinad 2. Häll marinaden över köttet och låt det sedan ligga i kylen i 2 timmar. Servera köttet kallt.

Dragonsås

  1. Blanda buljongtärningen med 1 dl varmt vatten.
  2. Tillsätt grädde och mjöl och låt koka i 3 minuter.
  3. Tillsätt resterande ingredienser och låt stå i kylen i 3 timmar.
  4. Sila och värm upp såsen innan servering.

Potatisbåtar

  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Dela potatisen så dom blir som en båt. Lägg potatisen på plåt med bakplåtspapper. Ringla över olivolja och strö över flingsalt. Rosta i ca 10 minuter i ugnen.
  3. Ta ut potatisen och lägg på finhackad oregano och riven Västerbotten ost och ställ in i ungen igen tills osten fått en fin färg.

Sparris

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Blanda olja, vitlök, salt och limejuice.
  3. Blanda med sparrisen och och baka i ugnen 4-5 minuter.