Kall fisk i citronsås

Kall fisk i citronsås
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Kall fisk i citronsås

10 ingredienser

Ibland är det praktiskt att servera en kall rätt som kan förberedas. Här är en ovanlig men mycket god spätta.

Ingredienser

portioner
  • 600-700 g rödspättafilé
  • 1 purjolök, skivad (liten)
  • salt

Sås:

  • 1,5 msk margarin
  • 1,5 msk vetemjöl
  • 2,5 dl fiskbuljong
  • 2 äggulor
  • citron, pressad
  • 1 dl vispgrädde
  • paprika, strimlad (eller pimentos)

Gör så här

  1. Salta fisken. Lägg purjolöken i botten på en låg gryta. Vik fisken tvärs över och lägg ovanpå. Hyvla lite smör över och sjud fisken klar under lock i 10 minuter. Låt den kallna.
  2. Fräs margarin och mjöl i en kastrull, späd med buljongen. Sjud i 10 minuter och häll i citronsaften. Låt såsen svalna.
  3. Rör ner gulorna, en i taget, sedan den vispade grädden. Bred såsen över fisken och strö på paprika eller pimentos.