Kalkontournedos med portersky

Kalkontournedos med portersky
Foto: TV4

Kalkontournedos med portersky

40 ingredienser

ca 45 m + 8 h

Riktigt mört och saftigt blir kalkonköttet rimmat och ugnsbakat. Skär till fina tjocka tournedos och servera med en god portersky och Yorkshirepuddingar.

Tips! Serveras med vintersallad, rostade valnötter och pepparrotskräm.

Maya Samuelssons dryckestips:

Plain Porter Irland Nr: (89526)

Ingredienser

portioner
  • 1 dl salt
  • 1 dl strösocker
  • 3 lagerblad
  • 1 jalapeño
  • 1 msk hela spiskumminkorn
  • 1 l vatten
  • 800 g kalkonbröstfilé
  • smör
  • 0,5 dl lönnsirap
  • 1 citron, zesten (rivet skal)
  • rosépeppar
  • svartpeppar
  • flingsalt

Portergräddsås

  • stekskyn från kalkonen
  • 1 msk smör
  • 1 dl cognac
  • 2 msk vetemjöl
  • 3 dl välsmakande kalkonbuljong (alt kycklingbuljong)
  • 3 dl porter, kraftfull
  • grädde
  • salt
  • svartpeppar
  • rödvinsvinäger

Yorkshirepuddingar

  • 200 g mjölk
  • 200 g vetemjöl
  • 200 g ägg
  • salt
  • svartpeppar
  • steksky

Vintersallad

  • romansallad
  • ädelost
  • päron
  • vinaigrette

Rostade valnötter

  • valnötter
  • flingsalt
  • rörsocker

Pepparrotskräm

  • 2 dl crème fraîche
  • färsk pepparrot, riven (efter smak)
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Blanda samman socker, salt, lagerblad, jalapeños och spiskummin med 1 liter vatten. Lägg i kalkonbrösten och låt rimma i 8 timmar i kylskåp. Vänd bröstfiléerna efter halva tiden.
  2. Sätt ugnen på 175 grader. Hetta upp en grillpanna och en klick smör. När smöret fräst klart, bryn bröstfiléerna på båda sidorna till fint grillmönster. Lägg över dem i en ugnsform.
  3. Blanda ihop lönnsirap med citronzest, rosépeppar, svartpeppar och flingsalt. Pensla bröstfiléerna och baka av i ugnen till en innertemperatur av 72 grader (cirka 30 minuter).
  4. Skeda lönnsirap och steksky över filéerna efter cirka tio minuter och igen när de är klara.
  5. Låt vila i tio minuter före tranchering i riktigt tjocka skivor.

Portersky

  1. Ta vara på stekskyn och allt smått och gott från kalkonens ugnsform. Hetta upp en stekpanna och skrapa över stekskyn tillsammans med en klick smör. Låt det fräsa klart, tillsätt konjak och flambera. (Akta köksfläkten och ögonbrynen).
  2. Låt sjuda tills det mesta av vätskan kokat bort. Pudra över mjölet och skrapa runt med en träslev. När det är riktigt geggigt och härligt, slå på buljongen och portern och vispa runt tills det blandats väl. Tillsätt grädde & eventuellt mer buljong till önskad konsistens. Låt sjuda i minst 8 minuter.
  3. Smaka av med salt, peppar och vinäger.

Yorkshirepuddingar

  1. Vispa ihop ägg, mjöl, mjölk, salt och& svartpeppar till en klumpfri smet dagen innan ni ska göra era puddingar. Täck med plastfilm och låt stå i kylen över natten.
  2. När det kvarstå 20-30 minuter tills söndagssteken är klar ska puddingarna in i ugnen som ska vara på 220 grader.
  3. Tricket med puddingar är att de ska bakas i en muffinsplåt som ska vara rykande het så häng med på detta:
  4. Låt muffinsplåten stå i ugnen så att den blir riktigt varm. Fördela stekskyn från söndagssteken i formarna i muffinsplåten. Fördela därefter puddingsmeten i formarna och baka av dem i 15-20 minuter. Lyft ur dem när de blivit riktigt fluffiga och fått fin färg, efter cirka 10-15 minuter. Vänd dem upp och ned i formarna och ställ tillbaka i ugnen så att undersidan också blir puffig och får fin yta.
  5. När det är dags att äta tar man sin underbara Yorkshirepudding och gör ett litet hål i mitten. Sedan fyller man puddingen med skysåsen ni serverar till middagen. Det blir inte bättre i min mening!
  6. Rosta valnötterna i torr stekpanna med lite flingsalt och råsocker i ca 5 minuter.