Kalkon i kakaosås

Kalkon i kakaosås
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Kalkon i kakaosås

17 ingredienser

Servera en annorlunda sås till stekt kalkon. Receptet kommer från Mexiko.

Ingredienser

portioner
  • 1 kalkon, stekt

Mole:

  • 14 torkade anchochilifruker
  • 1 l hönsbuljong
  • 2,5 dl gul lök, hackad
  • 3 tomater
  • 1 dl russin
  • 4 msk sesamfrön
  • 0,5 dl ströbröd
  • 10 klyftor vitlök
  • 0,5 tsk malen kanel
  • 0,5 tsk malen nejlika
  • 0,5 tsk malen koriander
  • 0,5 tsk malen anis
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 krm kakao
  • 6 msk osaltat smör
  • 75 g kakao

Gör så här

  1. Hacka den gula löken. Skålla, skala och kärna ur tomaterna. Skär dem i tärningar. Skala och hacka vitlöken fint. Skålla, skala och hacka mandeln. Kör i mixer till pulver. Rensa chilifrukten under rinnande kallt vatten. Riv den i små bitar.
  2. Mole: Häll 1/2 liter het buljong över chilin. Låt stå i 30 minuter. Kör mandeln i mixer tillsammans med den blötlagda chilin. Späd med buljongen som den blötlagts i. Tillsätt gul lök, vitlök, tomater, russin, ströbröd och 2 msk sesamfrön. Mixa till en slät massa. Häll över i en kastrull. Krydda med kanel, nejlika, koriander, anis, salt och svartpeppar. Smält 2 msk smör och häll i. Låt koka i 5 minuter. Rör ut kakaopulvret i lite kallt vatten. Tillsätt och häll i resterande buljong. Sjud såsen i ytterligare 5 minuter.
  3. Bena ur kalkonen. Skär köttet i mindre bitar. Bryn i resterande smör. Häll den varma molen över. Strö över 2 msk sesamfrö före servering.