Kåldolmar på mjölmask

Kåldolmar på mjölmask
Foto: Jonas Larsson

Kåldolmar på mjölmask

Av: Ola Albrektsson

Från: Nyhetsmorgon

24 ingredienser

Givetvis behöver husmanskosten smaka på den nya insektstrenden. Husman på hussyrsa skulle kunna bli en succé. I det här fallet valde Ola dock färsk mjölmask för att skapa ytterligare en version av svenskarnas variant på turkarnas vinbladsdolme.

Recept av Ola Albrektsson är ur boken Äta insekter av Anders Engström, Pug Förlag.

Ingredienser

portioner
  • 100 g champinjoner
  • 2 fasta potatisar, stora
  • 2 ägg
  • 0,5 dl grädde
  • 3 dl grötris, kokt
  • 4 dl fryst mjölmask
  • 2 savoykål
  • sirap

Såsen

  • 3 dl grädde
  • 1 dl vatten
  • 0,5 msk kinesisk soja, sås
  • 1 msk kalvfond
  • 1 msk lingonsylt
  • 1 tsk äppelcidervinäger
  • salt
  • vitpeppar
  • 1 msk majsstärkelse

lingon

  • frysta lingon
  • 1 dl strösocker potatis

Ättiksgurka

  • 1 gurka
  • 1 dl ättika
  • 2 dl strösocker
  • 4 dl vatten

Till servering

  • potatis, kokt

Gör så här

  1. Koka upp 1 del ättika, 2 delar socker och 3 delar vatten, låt svalna. Skiva gurkan fint och häll lagen över. Låt stå i några timmar eller ännu hellre över natten.
  2. Häll upp lingon i en skål och tillsätt strösockret.
  3. Koka grötriset efter instruktioner på förpackningen och låt det svalna.
  4. Koka upp en stor kastrull med vatten. 5. Skär ur roten på kålen och ta ur varje blad. Var försiktig, skär bort den tjockaste delen på respektive blad.
  5. Ånga bladen i ett durkslag över kokande vatten, cirka 1 minut. Lägg därefter direkt i iskallt vatten. Se till att få minst 8–10 blad. 7. Hacka champinjonerna och stek i en panna med olja. Låt svalna.
  6. Riv potatisen och blanda med grötris, ägg, grädde och de stekta champinjonerna. Krydda upp med salt och svartpeppar.
  7. Mixa mjölmasken i en hushållsmixer tills det är en smet, blanda det med gröt- och grönsakssmeten.
  8. Lägg ut bladen och fördela smeten jämnt. Vik in kanterna och rulla till en dolme.
  9. Lägg dem med skarven ner i en smörad ugnsform. Rippla över lite ljus sirap, lägg i en klick smör och häll på 2 dl vatten.
  10. Stek i ugnen på 225 grader i cirka 25 minuter. Ös då och då, se till att det inte är torrt i formen.
  11. Tvätta och koka potatisen.
  12. Blanda alla ingredienserna till såsen förutom majsstärkelsen, låt koka upp. Smaksätt så att du får en bra balans med sötma, umami, sälta, syra och peppar.
  13. Red såsen med stärkelsen till önskad konsistens.
  14. Lägg upp allt på fat och njut!