Lutfisk med rödvinssås, stekt sidfläsk, morötter, grönkål och potatis

0 röster

Lutfisk på lite annorlunda vis.

Visa mer

Du behöver

  • lutfisk
  • skirat smör
  • ärtor
  • salt
  • peppar
  • 0,5 msk olja
  • 0,5 msk socker
  • 0,5 msk rödvinsvinäger
  • 1 msk cognac
  • 0,5 dl portvin
  • 1 flaska rödvin
  • 5 svartpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • 4 dl kalvbuljong

Gör så här

  1. Lägg lutfisken i kallt vatten 1 dygn innan tillagning för att få en fastare fisk och så ev. lutrester försvinner.
  2. Koka i micro:
  3. Lägg i form med skinnsidan nedåt, salta lätt.
  4. Täck med platsfolie eller lock, kör full effekt i 12 min.
  5. Vrid formen efter halva tiden för bättre värmespridning
  6. Koka i ugn:
  7. Skinnsidan nedåt i form med höga kanter eller lång panna.
  8. Salta 2 tsk salt per kilo fisk.
  9. Täck med folie, placera i ugn på 225 ’C i 40-55 min.
  10. Häll bort vätskan som bildats.
  11. Smält lättsaltat smör, häll av så Du får bort satsen.
  12. Värm ärtorna i smör, salt och lite peppar.
  13. Rödvinsåsen:
  14. Svetta löken i oljan, strö över socker, karamellisera löken lätt, späd med vinägern, konjak, rödvin och portvin.
  15. Lägg i peppar och lagerblad. Koka ihop till 2 dl.
  16. Späd med kalvbuljong, koka ihop ytterligare tills 4 dl återstår, sila av, smaka av med salt och peppar.
  17. Skär morötterna i stavar och svetta i panna med smör, lägg i strimlad grönkål när morötterna börjar kännas klara.
  18. Stek fläsket i strimlor, häll av fettet och spara det.
  19. Servera fläsket och rödvinssåsen med grönsaker och lutfisk på tallriken, ha stekflottet vid sidan om.
  20. Servera nykokt potatis till.
5 december 2007

Laddar fler recept