Kafta - lättlagad köttfärskebab i långpanna

Kafta - lättlagad köttfärskebab i långpanna
Foto: Zeina Mourtada
zeina profilbild ny
zeina profilbild ny

Kafta - lättlagad köttfärskebab i långpanna

19 ingredienser

Busenkel kebab som du gör enkelt i långpannan. Perfekt att bjuda middagsgästerna på!

TIPS! Det funkar utmärkt att krydda och förbereda färsen flera timmar innan servering. Platta ut den i plåten och förvara i kylen tills det är dags att äta. Sen är det bara att grilla det snabbt i ugnen. Färsen klarar sig i flera timmar i kylen.

Ingredienser

portioner6 - 8

Kebab

  • 1 kg köttfärs (välj färs efter smak)
  • 1 rödlök, finhackad
  • 1 kruka persilja, finhackad
  • 1 klyfta vitlök, pressad
  • 1 tsk malen gurkmeja
  • 1 msk salt
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1.5 tsk kaftakrydda (köp färdig mix eller ersätt det med 7 kryddor) recept nedan

Garnering

  • 2 rödlökar
  • 3-4 sivripaprikor, hackad i klyftor (turkisk paprika)
  • 3 tomater
  • 4-5 msk olivolja
  • 1,5 msk sumak (hittar du inte sumak kan du ersätta det med lite citron)

7 kryddor- Mellanösterns vanligaste krydda

  • 1 tsk malen kardemumma
  • 2 tsk vitpeppar
  • 8 tsk svartpeppar
  • 2 tsk malen kanel
  • 1 tsk muskot
  • 2 tsk malen ingefära
  • 4 tsk malen nejlika

Gör så här

  1. Blanda samman alla ingredienser till kebaben, blanda inte färsen mer än nödvändigt så den inte tråda sig och köttet blir segt. Platta sedan ut köttet jämnt i en långpanna, ca 30×40 cm. Skär ut jämnstora kebabbitar. Skär rödlök i klyftor, gör ett kryss på tomaterna och lägg dem över färsen. Lägg även på några sivri eller paprikaklyftor
  2. Värm ugnen till 275 grader och ha gärna grillfunktionen på. När ugnen är riktigt varm, ringlar du olivolja över allting på plåten och strör på sumak. Sätt in plåten i mitten av ugnen och grilla i ca 15 min. Ta ut och servera genast. Passar utmärkt till sallad, pommes, ris, eller bulgur.

7 kryddor

  1. Blanda alla kryddor (allt ska vara malet) och förvara i en burk. Passar att ha i de flesta grytor, med kött och kyckling.