Kaffe"gravad" torsk

Kaffe "gravad" torsk
Foto: Tv4
Niklas Ekstedt 2018
Niklas Ekstedt 2018

Kaffe"gravad" torsk

14 ingredienser

Underbart recept där du egengravar torsk med kaffebönor och serverar med svamp och stekt sparris. Fiskrätten gifter sig underbart bra med den tillhörande fräscha tomat och jordgubbssalladen.

Ingredienser

portioner
  • 340-450 g torsk, utan skinn
  • 2 msk kaffeböna, krossad
  • 85 g brunt farinsocker
  • 85 g salt
  • 1 dl kaffe, kokt och kallt
  • 2-4 salladslökar, skalade
  • 1 limefrukt, juice och zest
  • 2 msk olivolja
  • 4,5 dl jordgubbar
  • 4,5 dl tomater, blandade färger
  • 1 knippe gröna blad (salvia, basilika, koriander)
  • 12-16 sparris
  • 4,5 dl kantareller
  • 2 msk smör

Gör så här

Dag 1

  1. Blanda socker, salt och kaffebönor och gnid in det på fisken.
  2. Häll kaffe över fisken.
  3. Täck och lagra kyla i 24 timmar för att bli "gravad" eller härdad, vänd fisken 2-3 gånger under 24 timmar.

Dag 2

  1. Skala salladslök och blanda med limezest och juice.
  2. Skölj jordgubbar och tomater i kallt vatten, halvera till 2x2 cm stora bitar.
  3. Blanda marinerade salladslökar med tomater och jordgubbar, olivolja och krydda med salt. Blanda med gröna blad.
  4. Värma upp till panna över medelhög värme. Tillsätt smör och sauterade kantareller, stek 3-4 minuter. Smaka av med salt.
  5. Stek sparrisen 3-4 minuter över hög värme, torka av med en handduk och skiva tunt.
  6. Servera fisken med smörstekta kantareller, grillad sparris och tomat- & jordgubbsallad.