Junirisotto

koket.se
Junirisotto
Foto: TV4
Paolo Roberto 2016
Paolo Roberto 2016

Junirisotto

18 ingredienser

1 h

Krämig risotto med zucchini, sparris, ärtor och tomat. Så god en regnig sommarkväll.

Se Paolo Roberto laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 4 dl arborioris
  • 1 msk olivolja
  • 1 gul lök, finhackad (liten)
  • 1 klyfta vitlök, finhackad
  • 1 dl vitt vin
  • ca 1,2 l hönsbuljong (på fond eller tärning)
  • 200 g färska gröna ärtor
  • 200 g grön sparris
  • 200 g zucchini (helst små zucchini)
  • 2 tomater
  • 2 msk olivolja
  • salt
  • svartpeppar
  • 25 g smör
  • ca 2 dl parmesanost, färskriven
  • salt
  • svartpeppar
  • färska basilikablad, strimlade, för garnering

Gör så här

  1. Sprita ärterna (färska), d.v.s. skilj dem från bladskidorna. Skölj och skär sparrisen i små bitar. Den nedersta träiga biten av stjälken skärs av och kastas. Skär zucchini i små bitar. Dela tomaterna och peta ut kärnorna med en liten sked. Skär dem sedan i små bitar.
  2. Hetta upp olivolja (2 msk) i en stekpanna, lägg i ärtor, sparris och zucchini och fräs dem i 5 minuter.
  3. Blanda i tomaterna, salta och peppra och ställ pannan åt sidan.
  4. Hetta upp olivolja (1 msk) i en kastrull och fräs lök och vitlök varsamt så att den blir genomskinlig utan att få färg. Rör ner ris och vin. Häll i hälften av buljongen och låt koka långsamt utan lock. När halva koktiden återstår, blanda ner grönsakerna. Späd riset kontinuerligt med buljong under resten av koktiden och rör om då och då. Koka i ca 18-20 minuter (enl. anvisningen på förpackningen), tills riset blivit mjukt och krämigt.
  5. Rör ner smör och parmesanost i riset. Smaka av med salt och peppar. Servera risotton i djupa tallrikar, strö över basilika och servera genast.