Huvudrätt med thailändsk inspiration

Huvudrätt med thailändsk inspiration
Foto: TV4

Huvudrätt med thailändsk inspiration

Av: Julius Railey

Från: Halv åtta hos mig

9 ingredienser

15 min

En snabblagad räkrätt som serveras med ris eller risnudlar.

Tigerräkorna kan ersättas med vanliga, gärna lite större, räkor.

Tigerräkor, jätteräkor, kungsräkor, dessa stora räkor, är vanliga i thailändsk och annan asiatisk matlagning. I Sverige har det skrivits en hel del om de många negativa konsekvenser som odlingen av dessa orsakar. Vill du läsa mer, besök

Naturskyddsföreningens hemsida.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 1600 g tigerräkor, 2 påsar oskalade
  • 50 g champinjoner
  • 1,5 gul lök, finhackad
  • 7-10 blad sötbasilika
  • 50 g margarin
  • 1 msk olja
  • 1,5 dl ostronsås
  • 2 krm salt
  • ris (eller risnudlar)

Gör så här

  1. Skala räkorna och gör en snitt i dem så att de delar sig på mitten. OBS! De ska inte gå av.
  2. Hacka grönsakerna.
  3. Sätt på högsta temperaturen, låt pannan bli varm och häll i olja och margarin.
  4. I med räkorna, rör om tills de får en rödaktig färg.
  5. Häll nu på resten av grönsakerna (ej sötbasilikan) och fortsätt att röra om i ca 3 minuter.
  6. Häll på ostronsåsen och rör om.
  7. Stäng av platta, tillsätt sötbasilikan och rör om igen.
  8. Servera med ris eller risnudlar.