Julius Carlsson - Coeur de filet provencale

Christian Campogiani

Julius Carlsson - Coeur de filet provencale

28 ingredienser

60 m

En praktisk och god bjudrätt, som trots namnet inte är fransk – i stället är det den legendariske Stockholmsköksmästaren Julius Carlsson som tillskrivs skapandet, men det gör ju inte rätten sämre. Oxfilé, råstekt potatis, vitlök – det kan inte bli fel. /Sergio och Christian

Ingredienser

portioner

Vitlökssmör

  • 2 klyftor vitlök
  • 100 g smör
  • 4 msk persilja, finhackad
  • salt
  • peppar
  • 0,5 citron, saften
  • 1 tabasco
  • 1 worcestersås

Tomatkvist i olivolja

  • 0,5 vitlök
  • 3 dl olivolja
  • 1 kvist rosmarin
  • 2 lagerblad
  • 1 kvist timjan
  • 1 kvist körsbärstomater

Oxfilén

  • 800 g oxfilé, av mittbiten
  • salt
  • peppar
  • 4 klyftor vitlök
  • 2 potatisar, stora, fasta
  • 2 msk timjan, finhackad
  • smör, och olja, till stekning

Baconfrästa haricots verts

  • 4 skivor bacon
  • salt
  • peppar
  • smör, till stekning
  • 1 schalottenlök
  • 250 g haricots verts

Till servering

  • 1 dl rödvinssås

Gör så här

Vitlökssmör

  1. Skala och hacka vitlöksklyftorna. 
Kör smöret tillsammans med vitlök och persilja i en matberedare. Smaka av med salt, peppar, citronsaft, tabasco och worcestershiresås. 
Rulla smöret till rullar i smörpapper och ställ in det i kylen.

Tomatkvist i olivolja

  1. Skala den halva vitlöken. 
Koka upp lite olivolja med rosmarin, lagerblad, timjan och vitlök.
Lägg i tomatkvisten och ta av kastrullen från spisen. Låt tomaterna svalna i oljan.

Oxfilé

  1. Sätt ugnen på 150 grader. 
Salta och peppra. Bryn oxfilén i smör och olja.
  2. Skala och finhacka vitlöken. Skala potatisen och skiva den tunt. Stek potatisen i olja tillsammans med vitlök, timjan, salt och peppar.
 Lägg potatisen på en plåt och lägg ett galler på.
  3. Lägg oxfilén på gallret (på detta sätt kommer köttsaften från oxfilén att droppa ner på potatisen). Stek färdigt i ugnen till 45 grader i innertemperatur, 20–25 minuter. Låt köttet vila i 30 minuter.

Haricots verts

  1. Skär haricots vertsen i bitar. Blanchera. 
Skala och skiva löken. Hacka baconet grovt. 
Fräs haricots verts, lök och bacon i lite smör. Salta och peppra.

Servering

  1. Skiva upp vitlökssmöret.
 Lägg upp potatisen på ett serveringsfat och värm en stund i ugnen. Koka upp såsen.
  2. Skiva upp köttet och lägg det på potatisen. Täck med smörskivor och sätt in en kort stund i het ugn med bara övervärme, så att smöret mjuknar lite.
  3. Garnera med tomatkvisten, haricots vertsen och lite rödvinssås.