Vedugnsbakat knäckebröd från Nora Annas

Vedugnsbakat knäckebröd från Nora Annas
Foto: Monica Karlstein/TV4
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Vedugnsbakat knäckebröd från Nora Annas

10 ingredienser

Hembakat knäckebröd med grahamsmjöl, rågsikt och rågmjöl. Smaksatt med honung och kummin.

Ingredienser

portioner bröd
  • 5 dl vatten, ljummet
  • 50 g jäst
  • 1,5 tsk salt
  • 1,5 msk honung
  • 1 msk kummin
  • 100 g smör, rumstempererat
  • 5 dl grahamsmjöl
  • 5 dl rågsikt
  • 4 dl finmalt rågmjöl
  • vetemjöl, till kavling

Gör så här

  1. Smula jästen i ljummet vatten. Rör om tills jästen lösts upp.
  2. Tillsätt salt, honung, stött kummin och klicka i smöret.
  3. Arbeta in mjölet ordentligt i ca 10 min i en bakmaskin.
  4. Låt degen vila i 60 min.
  5. Sätt ugnen på 250 grader eller elda i din bakugn.
  6. Dela degen i 20 små delar och rulla dem till små bollar.
  7. Kavla ut till runda kakor som är några millimeter tjocka. Nagga ordentligt med kruskavel.
  8. Grädda tills de får en ljusbrun färg, ca 6-8 min i vanlig ugn. I vedugn ca 2-4 min beroende på hur varm den är.