Varmrökt korv med citron och salvia

Citronkorv
Foto: tv4
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Varmrökt korv med citron och salvia

10 ingredienser

2-4 h

Gör som Ernst och gör din egen korv. Denna har smak av citron och salvia. Du behöver en spritspåse, ett korvhorn, steksnöre samt vänta ett dygn för att göra korven

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 900 g vildsvinsfärs (eller vanlig fläskfärs)
  • 20 g späck
  • 1 msk salt
  • 2 g vitpeppar
  • 2 msk salvia, fint hackad
  • 3 skivor formfranska
  • 2 dl mjölk
  • 1 citron, saft och skal
  • krokfjälster (korvskinn)
  • 2 dl grovt salt

Gör så här

  1. Blötlägg krokfjälstren 1 dygn innan.
  2. Skölj dem i vatten.
  3. Dela formbrödet i bitar och lägg dem i mjölken.
  4. Blanda färs, bröd, späck, salt, vitpeppar och salvia i en skål.
  5. Riv försiktigt det gula på citronen och krama ur saften ur densamma ner i färsblandningen. Blanda väl.
  6. Trä upp fjälstret på korvhornet och för ner det i en spritspåse. Fyll spritspåsen med korvsmeten och pressa ut i fjälstret.
  7. Knyt ihop lagom stora korvar efter tycke och lägg i skål med grovsalt.
  8. Innan rökning skölj av korven i vatten.
  9. Varmrök korven med äppelsmak på röken tills korven har fått en innertemperatur på 70 grader. Vänd korven under tillagning och se till att det är en jämn glöd.