Lakritspannacotta med hallonmousse

Lakritspannacotta med hallonmousse
Foto: Daniel Ohlsson

Lakritspannacotta med hallonmousse

Av: Josefina Drake

21 ingredienser

En lyxig pannacotta med smak av lakrits. Serveras med citrongelé, hallonmousse och hallonsås. Recept från kokboken Sveriges mästerkock.

Tillagningstid: 1 timme + 5 timmar i kylen

Ingredienser

portioner

Pannacotta

  • 3 gelatinblad
  • 1 vaniljstång
  • 5 dl vispgrädde
  • 2 tsk pastis (eller annan liknande spritsort)
  • 1 stjärnanis
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 msk lakritspulver

Citrongelé

  • 2 gelatinblad
  • 1 dl vatten
  • 0,5 dl rörsocker
  • 1 citron, saft och rivet skal

Hallonmousse

  • 4 dl hallon (färska eller frysta, tinade)
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 gelatinblad
  • 2,5 dl vispgrädde

Halloncoulis

  • 2 dl hallon
  • 2 msk strösocker

Garnering

  • färsk citronmeliss
  • ev citronskal
  • färska bär

Gör så här

Pannacotta

  1. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten.
  2. Dela vaniljstången på längden. Lägg i en kastrull med grädde, pastis, stjärnanis och socker.
  3. Låt koka upp och smaksätt med lakritspulver.
  4. Ställ kastrullen åt sidan och rör i gelatinbladen.
  5. Sila upp i en avlång form på ca 1 1/2 liter. Ställ i kylskåp i 4–5 timmar.

Citrongelé

  1. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten.
  2. Koka upp vatten, socker och citronsaft. Rör i gelatinblad och citronskal.
  3. Häll blandningen i en liten form, ca 10 x 13 cm. Ställ kallt i 4 timmar.

Hallonmousse

  1. Lägg gelatinbladet i blöt i kallt vatten.
  2. Koka ihop hallon och socker i en kastrull. Passera genom en finmaskig sil för en kärnfri mousse.
  3. Tillsätt vaniljsocker och gelatin, låt kallna helt.
  4. Vispa grädden och rör försiktigt ihop med hallonsåsen. Häll eventuellt över i en spritspåse med stjärntyll. Ställ i kylen i minst 2 timmar.

Halloncoulis

  1. Koka ihop hallon och socker och passera genom en sil för att få bort kärnorna.

Vid servering

  1. Lägg upp lakritspannacottan i skivor med små klickar av citrongelé. Spritsa ut små klickar av mousse och ringla lite coulis runt. Garnera med några färska bär, små blad av citronmeliss och eventuellt lite citronskal.