Jordgubbstårta med mandelbottnar

Jordgubbstårta med mandelbottnar
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Jordgubbstårta med mandelbottnar

10 ingredienser

Det finns nog lika många varianter på jordgubbstårta som det finns jordgubbar. Den här hör till de lite lyxigare, med fylliga mandelbottnar och en lätt citrussmakande grädde.

Ingredienser

portioner
  • 6 ägg
  • 2,5 dl malda sötmandlar
  • 3 malda bittermandel
  • 1,75 dl strösocker
  • 0,75 dl ströbröd
  • 1 msk vetemjöl

Fyllning:

  • 4 dl vispgrädde
  • 1 citron, rivet skal
  • färska jordgubbar
  • apelsin, skalet, rivet

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150°. Smöra och bröa en tallriksstor kakform väl.
  2. Dela 5 av äggen och lägg gulorna och vitor i varsin skål. Det sista ägget knäcks helt bland gulorna. Tillsätt 1 dl av sockret och vispa kraftigt. Tillsätt mandel, mjöl och ströbröd och vispa ytterligare någon minut.
  3. Vispa vitorna hårt med resen av sockret. Vänd ned detta i smeten. Slå smeten i formen och grädda klart mitt i ugnen ca 40 min. Vänd upp kakan och låt den kallna.
  4. Dela kakan i två bottnar. Vispa grädden och blanda med citronskalet.
  5. Lägg hälften mellan bottnarna och resten över. Ställ jordgubbar i grädden och strö på apelsinskal