Jönssons potatistryffel med stänk av potatisbrännvin

POPULÄRT
Jönssons potatistryffel med stänk av potatisbrännvin
Foto: TV4

Jönssons potatistryffel med stänk av potatisbrännvin

Av: Pärra - Sveg

Från: Halv åtta hos mig

12 ingredienser

1 h

Chokladtryffel med riven potatis i. Serveras med hemgjord vaniljglass och passionsfrukt.
Dryckestips: Château Tokaji Aszù 5 Puttonyos (2901)

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Potatistryfflar

  • 100 g potatis, kokad och nerkyld
  • 0,5 msk florsocker
  • 100 g mandelmassa
  • 50 g mörk choklad
  • 100 g vit bakchoklad
  • 0,5 msk kakao
  • 0,5 tsk potatisbrännvin

Hemgjord vaniljglass

  • 1,75 dl vispgrädde
  • 2 äggulor
  • 35 g strösocker
  • 0,5 vaniljstång, frön

Servering

  • 2 passionsfrukter

Gör så här

Potatistryfflar

  1. Riv potatisen på rivjärnets fina sida. Riv mandelmassan grovt. Blanda ihop.
  2. Smält den mörka chokladen i vattenbad. Rör ned chokladen och brännvin i potatisblandningen. Ställ tryffeln kallt i 15 minuter.
  3. Smält den vita chokladen i vattenbad. Ta fram tryffelblandningen igen, och dela degen i 15 bitar och forma som små potatisar. Rulla dem i den vita chokladen. Lägg på smörpapper.
  4. Blanda kakaopulver och florsocker och strö blandningen över tryfflarna. Ställ kallt till servering.

Hemgjord vaniljglass

  1. Vispa grädden poröst. Vispa äggulor, socker och vanilj till en luftig smet i en separat skål. Vänd försiktigt ner grädden i äggblandningen. Blanda i din glassmaskin till lagom konsistens.

Servering

  1. Glassen serveras i cocktailglas med passionsfrukt över. Trä potatistryfflarna på ett spett och lägg ovanpå glaset.