Tre varianter av ångkokta wontonknyten

Tre varianter av ångkokta wontonknyten
Foto: TV4

Tre varianter av ångkokta wontonknyten

Av: Jonatan - Göteborg

Från: Halv åtta hos mig

17 ingredienser

Wontonknyten med tre olika fyllningar och fyra dipsåser. Inspiration från både Asien och Europa. Receptet kommer från programmet Halv åtta hos mig i TV4, där glada amatörer får visa prov på sin matlagningskonst.

Dryck till maten
Ljus lager, gärna Vimmbery Pilsner eller Asahi Super Dry. Om du hellre dricker vin, prova The Hermit Crab Marsanne Viognier - ett torrt vitt, men på druvor som smakar betydligt mer än torr Riesling vilket annars ofta rekommenderas till asiatisk mat.

Ingredienser

portioner
  • 1 förp wontondeg (à 200 g) (finns i asiatiska livsmedelsbutiker)
  • 1 päron (riktigt mjukt och moget)
  • japansk soja (olika mängd till olika sorters dip)
  • 1 tsk sesamolja
  • 100 g fläskfärs
  • 35 g torrostade jordnötter (mixade)
  • 50 g ankbröst (cirka en tredjedels ankbröst)
  • Ett knippe gräslök
  • 2 msk kinesisk soja
  • 1 dl hoisinsås
  • 1 apelsin, jucien (färskpressad)
  • 1 purjolök (den gröna delen, hackad)
  • 1 msk cointreau (om du vill)
  • 0,5 dl gurka, färsk, finhackad
  • 50 g kornblomst (ekologisk blåmögelost)
  • 1 dl crème fraîche
  • 2 msk rapsolja (eller annan olja)

Gör så här

Wontonarken

  1. Tina de frysta wontonarken genom att låta dem ligga framme i rumstemperatur (i oöppnad förpackning går bra) några timmar. Det är viktigt att plattorna är helt tinade när du börjar, det är extremt svårt att värma dem i vattenbad, tina i micro eller liknande (då klibbar de tunna arken ihop och är väldigt svåra att separera).

Dippsås 1. Päronsoja - passar till fläskfärsen (fyllning 1)

  1. Riv päronet fint. Tillsätt 0,5 dl soja. Låt dra i kylskåpet, gärna en timme (fortsätt med nästa dippsås, det här receptet fortsätter längre ner).

Dippsås 2. Ankfett och soja - passar till ankan (fyllning 2)

  1. Skär av fettet från ankbröstet. Smält ned i ugnssäker form, cirka 180 grader (det ska inte bli så varmt att det blir bränt).

Fyllning 1. Fläskfärs och finhackade torrostade jordnötter

  1. Förstek fläskfärsen innan den ska ångkokas, så att den precis blivit genomstekt, cirka fem minuter.
  2. Mixa jordnötterna i matmixer till ett grovkornigt pulver. Blanda de mixade jordnötterna med fläskfärsen. Mixa eventuellt blandningen för att smidigare kunna forma den.
  3. Lägg upp cirka 1 tsk färsk/nöt-mix i mitten på wontonarket. Doppa fingrarna i en skål med vatten, fukta wontonarkets fyra hörn, fäst dem sedan i varandra mitt ovanför fyllningen. Snurra så att knytet försluts.

Fyllning 2. Anka, soja och gräslök

  1. Skär loss fettet från ankbröstet. Finhacka ankbröstet. Förstek cirka tre minuter (ankan behöver inte vara helt genomkokt när den ångkokas, men bör inte vara rå).
  2. Finhacka gräslöken.
  3. Blanda anka, gräslök och soja.
  4. Lägg cirka en tesked fyllning i mitten på wontonarken och vik ihop som ovan.

Fyllning 3.

  1. Kornblomst ekologisk blåmögelost (eller liknande)
  2. Lägg cirka en tesked kornblomst i mitten på wontonarken och vik ihop som ovan.

Dippsås 1, fortsättning

  1. Ta ut päronsojan ur kylskåpet. Häll genom en fin sil så att päronbitarna försvinner. Pressa mot silen med en sked eller träslev för att vätskan ska passera igenom. Häll upp blandningen i en dipskål.

Dippsås 3. Creme Fraiche - passar till osten (fyllning 2)

  1. Skopa upp creme fraiche i en dipskål.

Dippsås 4. Apelsinhoisin med gurka - passar till ankan (fyllning 3)

  1. Blanda hoisinsås och apelsinjuice i en kastrull. Reducera så att blandningen får samma klibbiga konsistens som hoisinsåsen har från början.
  2. Tillsätt den hackade purjolöken. Häll upp i en dippskål, och strössla över finhackad gurka.

Dippsås 2, fortsättning

  1. Häll ankfett och japansk 1 msk soja i en dipskål. De behöver inte blanda sig helt, det ser ganska fint ut om de inte gör det

Ångkokning

  1. Använd en asiatisk ångkokare i bambu eller något likvärdigt. Häll lite olja på där knytena ska ligga, så att de inte klibbar fast i ångkokaren. Gör 18 knyten åt gången. Ångkoka under lock i cirka 10 minuter (du kan testa redan efter 8 minuter, men knytena ska inte vara al dente). Upprepa ångkokningsproceduren med nästa 18 knyten. Servera genast.