Kanelcrème brûlée med citrusgratiné

Crème brulée
Foto: TV4

Kanelcrème brûlée med citrusgratiné

Av: Jonas Ridderström

Från: Halv åtta hos mig

10 ingredienser

Sött möter syrligt – varmt möte kallt. En crème brûlée på vanilj, kanel och citron med en granité på utvalda citrusfrukter och honung.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Dryck: Vin Castelnau de Suduiraut, artnr. 3690.

Ingredienser

portioner

Crème brûlée

  • 1 vaniljstång
  • 1 kanelstång
  • 4 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl strösocker
  • 6 äggulor
  • citron, skal
  • 2 msk rörsocker

Granité

  • Tre olika sorters nypressad juice, t ex blodgrape med apelsin, apelsiner och krossade hallon, apelsiner med ananas
  • akaciahonung

Gör så här

Granité

  1. Frys in juicerna i vanliga iskuber eller ispåsar i förväg.

Crème brulée

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Dela vaniljstången på mitten och skrapa ner fröna i en kastrull, lägg även ner vaniljstången och en kanelstång.
  3. Tillsätt grädde, mjölk och 0,5 dl av sockret.
  4. Koka upp under omrörning. Ta kastrullen från värmen.
  5. Vispa äggulor och resterande 0,5 dl socker vitt och pösigt.
  6. Ta upp vaniljstången och kanelstången ur kastrullen.
  7. Vispa ner den varma gräddblandningen i äggsmeten.
  8. Fördela smeten i portionsformar och ställ dessa i en långpanna med hett vatten upp till halva höjden på formarna.
  9. Riv lite citronskal över varje form.
  10. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 minuter tills krämen har stannat.
  11. Låt krämen svalna och sätt in formarna i kylskåp.

Servering

  1. Sikta över råsocker och bränn med gasolbrännare eller i ugn tills sockret smält till en gyllenbrun (men inte bränd) karamell.
  2. Gör granitén direkt innan servering genom att krossa de frusna juicekuberna i en mixer och söta lite med acaciahonung.
  3. Lägg upp i separata skålar och servera tillsammans med crème brûléen.