Snabblagad tiramisu

Snabblagad tiramisu
Foto: TV4

Snabblagad tiramisu

Av: Jonas Langegård

Från: Halv åtta hos mig

9 ingredienser

Här är en snabblagad tiramisu, den italienska efterrätten med savoiardikex, mascarpone, kaffe och choklad. Receptet kommer från programmet Halv åtta hos mig i TV4, där glada amatörer får visa prov på sin matlagningskonst.

Ingredienser

portioner
  • 1,5 dl Vin santo (eller Amaretto)
  • 15 savoiardikex
  • 2 msk strösocker
  • 3 dl kaffe, starkt
  • 4 msk strösocker
  • 500 g mascarpone
  • 2 vaniljstänger
  • 1 apelsin, rivet skal och saft av
  • 100 g mörk choklad 70 % (av bästa kvalitet)

Gör så här

  1. Lägg savoiardikexen i ett tätt lager ovanpå varandra. Använd en medelstor djup skål, 20 till 25 cm i diameter.
  2. Söta kaffet med 2 matskedar strösocker.
  3. Häll kaffet över kexen, se till att de är täckta ända upp till översta lagret - du kan se hur kexen suger åt sig kaffet.
  4. Medan kexen står och drar häller du mascarponen i en skål och vispar den med resten av sockret.
  5. Skåra vaniljstängerna på längden och skrapa ur fröna ner i skålen med mascarpone.
  6. Fortsätt att vispa samtidigt som du droppar i amaretton. Konsistensen ska vara ganska lös och blank.
  7. Om den är för tjock kan man ta lite av apelsinsaften innan du pressar resten över kexen.
  8. Bred ut vaniljkrämen över kexen och riv eller hyvla chokladen över alltsammans.
  9. Strö över lite finrivet apelsinskal och ställ tiramisùn i kylskåpet tills den ska serveras.