Stekt strömming på knäckemacka

Stekt strömming på knäckemacka
Foto: Fredrik Sandin Carlsson
Jonas Dahlbom
Jonas Dahlbom

Stekt strömming på knäckemacka

14 ingredienser

25 min

Den här strömmingsmackan fungerar både som lyxig liten lunch och som förrätt.

Ingredienser

portioner
  • 12 strömmingsfiléer
  • 1 dl rågmjöl
  • 4 små knäckebröd
  • 1 förp crème fraîche
  • 3 klyftor vitlök
  • svartpeppar, nymalen
  • salt
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 rödlök
  • 1 fänkål
  • 1 apelsin
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 knippe dill
  • smör, till stekning

Gör så här

  1. Häll crème fraîchen i en skål.
  2. Skala och pressa ner vitlöksklyftorna och peppra.
  3. Rör i senap och lite salt. Låt stå en stund.
  4. Skär itu apelsinen och pressa ur apelsinsaften. Avlägsna kärnorna och blanda juicen med och olivoljan i en skål.
  5. Strimla rödkål och fänkål fint. Plocka de fina kvistarna från dillen och lägg ner i salladen. Häll över apelsinjuicen och oljan och blanda runt.
  6. Måtta upp rågmjölet i en djup tallrik. Krydda eventuellt med salt och peppar. Vik strömmingsfiléerna och vänd dem i mjölet. Hetta upp en panna och stek filéerna i smör.
  7. Rosta knäckebrödet snabbt i ugnen eller i brödrost, så att det tar lite färg.
  8. Bred crème fraîche-såsen på brödet. Fördela strömmingsfiléerna och salladen ovanpå.
  9. Krydda med lite extra svartpeppar och servera.