Jordärtskockssoppa med rökt struts

0 röster
30 min
4

En len soppa med spännande tillbehör: focaccia, rödlöksmarmelad och en mille feuille på rökt struts.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Dryck: Pouilly Fumé, artnr. 5284.

Visa mer
30 min
4

Du behöver

Soppan

  • 500 g jordärtskockor, ca
  • 2 potatisar
  • 1-2 schalottenlökar
  • 1 msk smör
  • 8 dl hönsbuljong
  • 0,5 dl vitt, torrt vin
  • 1,5 dl grädde
  • salt efter smak
  • Svartpeppar efter smak

Mille Feuille

  • rökt struts i tunna skivor
  • 2 päron med fast konsistens
  • rödlök

Tillbehör

  • foccacia
  • rödlöksmarmelad

Gör så här

  1. Putsa småknölarna på jordärtskockorna.
  2. Skala dem och potatisarna och skär i lika stora bitar.
  3. Lägg allt i en skål med kallt vatten med några droppar citron, så blir de inte trista och bruna.
  4. Hacka löken och fräs den mjuk i smör i en kastrull, utan att bryna löken.
  5. Tillsätt bitarna av skockor och potatis.
  6. Tillsätt buljongen och koka tills potatis och skockor är mjuka, cirka 10–15 minuter.
  7. Gör Mille Feuille genom att varva tunna skivor av struts, päron och rödlök och trava dem till små torn.
  8. När soppan kokat färdigt, mixa med stavmixer och späd med vin och grädde.
  9. Smaka av med salt och nymald svartpeppar.
  10. Låt småkoka under lock i ytterligare cirka 5 minuter.
  11. Rosta eller stek foccacian och lägg på rödlöksmarmelad.
  12. Häll upp soppan i exempelvis glas, ställ glasen på en tallrik tillsammans med Mille Feuillen och foccacia. Glöm inte en gaffel och kniv till Mille Feuillen.
23 februari 2010

Laddar fler recept